Levande brasa utan skorsten

mysfaktor Eld, men ingen rök är det senaste inom avdelningen trivselbrasor. Istället för ved eldar man etanol, som endast avger koldioxid och vatten. Skorsten är överflödig.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är inte bara bilar som anpassas till etanol, nu finns även braskaminer som eldas med sprit, om än inte av samma sort som i bilarna. Finessen med de här brasorna är att de inte kräver någon skorsten, eftersom inga farliga rökgaser bildas. Därmed kan folk som bor i lägenhet utan skorsten skaffa en eldstad för lite myseldning. Någon alternativ uppvärmning av bostaden är det inte.

– De här spisarna har sålts i Tyskland i sex år och nu introducerar vi dem i Sverige, säger Katalin Szabo på företaget Art Déco kamindesign.
Spisarna monteras av kunden själv. Vikten varierar mellan 25 och 50 kilo. Enligt företaget kan man i princip placera dem var som helst. Brännaren fylls med den särskilda brasalkohol som företaget säljer. Den innehåller kräkmedel för att ingen ska kunna dricka den samt en hemlig tillsats som gör lågorna gula i stället för blå, vilket vore fallet om det vore enbart etanol. En liter brinner i två timmar.

Annons
Annons
Annons