X
Annons
X

Leva in i det sista

Maria Eggers Hon var framgångsrik skådespelare. Hon hade just fått barnet hon längtat efter. Då kom dråpslaget: Att hon hade ALS. Nu gör Maria Eggers en dokumentärfilm om sitt liv: –Min son måste få minnas att han hade en mamma som skrattade och dansade.

Det började som en lätt domning i högerhanden. Plötsligt fanns en svaghet när hon skulle greppa ett dricksglas eller lyfta Simon, hennes son som då ännu inte fyllt två år. Obehaget var förstås lätt att skjuta undan, hon tänkte att det måste höra ihop med de ofarliga fettknölar som hon fått operera bort i nacken. En nerv hade nog hamnat i kläm.

Några månader senare har hon svårt att knäppa knappar. När hon ska klappa sin son byter hon till vänster hand, höger har blivit så tafatt. Det blir också allt svårare att bära barn och kassar de tre trapporna upp till lägenheten i Bagarmossen, där hon då bor. Till slut går hon till vårdcentralen, där en stressad läkare lyssnar till hennes besvär och säger att hon måste genomgå en neurofysiologisk undersökning.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X