Annons
X
Annons
X

Lettland straffade Sverige

BERN. Vilken kalldusch.

Tre Kronor förlorade VM-matchen mot Lettland, 2–3 efter straffar, på måndagskvällen.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

Vilket drama när Tre Kronor föll mot Lettland.

Sedan både Mattias Weinhandl och Magnus Johansson slagit in sina straffar, hade Patrik Berglund, nyinflugen från St Louis, chansen att avgöra.

Han missade.

Annons
X

När sedan också Magnus Johansson missade, kunde i tur och ordning Martins Karsums, Herberts Vasilijevs och Aleksandrs Nizvijs, straffa hem en historisk lettisk seger. Det var den första förlusten någonsin för Sverige i en VM-match mot Lettland. Det blev 2–3 (1–0, 0–2, 1–0, 0–1).

Magnus Johansson var naturligtvis bedrövad efter förlusten.

– Letterna var giftiga. De spelade på halvchans hela tiden, vände spelet snabbt och gjorde det svårt för backarna. Man kände sig osäker.

Målvakten Stefan Liv var bäst i laget, men fick ändå inte bli matchhjälte. Efter att ha storspelat under ordinarie tid, hade Liv inget att sätta emot i straffläggningen. Aleksandrs Nizvijs slog in den avgörande straffen, i en match som blev extra tung för Tre Kronor: två svenska backar tvingades av isen.

Kenny Jönsson från Rögle redan i första perioden med en höftskada, och Atlantabacken Tobias Enström i slutperioden med en käkskada. Enström fick en smäll i sarghörnet bakom det svenska målet efter en tackling av Martins Karsums.Han satt hos tandläkaren när matchen slutfördes.

Bådas medverkan är osäker mot USA på onsdag.

Tre Kronor spelade i uppförsbacke hela matchen. Med ett mäktigt skott från blå såg backen Magnus Johansson till atttminstone få till en förlängning, när han ett skär in från offensiva blå klippte till i power play bara 44 sekunder in på slutperioden. Otagbart för Edgars Masalkis.

Men ändå stals den svenska huvudrollen, precis som i matchen mot Österrike, av Linus Omark, 22-åringen från Övertorneå och Luleå.

Med sina fem poäng (0/5) gjorde Omark stor lycka mot Österrike i lördags, och han var inblandad i det mesta mot Lettland.

En match han började lysande.

Men sedan..?

Det är verkligen upp-och-nervända världen för Linus Omark.

• Omark gav Tre Kronor ledningen mot Lettland.

• Satt utvisad när Krisjanis Redhlis kvitterade - en orutinerad och mycket onödig hög klubba i anfallszon, till och med bakom det lettiska målet.

• Och var sedan också på isen när Lauris Darzins gav letterna ledningen.

Omarks mål var läckert: han snappade upp en retur från lettiske målvakten Edgars Masalkis, tog emot pucken med foten och föste den förbi Masalkis innan han retfullt enkelt slog in den i mål, 15.26 in på perioden.

Skottet som Masalskis lämnade retur på kom från Omarks radarpartner och barndomsvän, Johan Harju.

Men periodens bäste svensk var ändå, totalt sett, målvakten Stefan Liv. Det var letterna som, inför en entusiastisk och stor lettisk publikkoloni i Post-Finance Arena i Bern, chansmässigt dominerade matchen.

Inom loppet av bara tre minuter i första perioden hade först Aleksandrs Nizvijs, Lauris Darzins och Mikelis Redhlis jättelägen att göra mål. Men HV-målvakten stod emot.

I straffläggningen orkade han inte.

Och Tre Kronor föll tungt.

Nu gäller det för Tre Kronor till matchen mot USA på onsdag.

– Vi måste helt klart lyfta oss. Men det kommer också att bli ett helt annat spel, en helt annan typ av match. Och nu är vi revanschsugna, sade Magnus Johansson.

Lettland-Sverige svd.se
Annons
Annons
X
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X