Lesbisk historia i baklängesform

Brittiska Sarah Waters gjorde bestående avtryck redan med debuten Kyssa sammet, som liksom de två följande romanerna utspelade sig i det viktorianska England. Nya Nattvakten är i stället placerad efter och under andra världskriget. Men fortfarande står lesbisk kärlek i fokus.

Under strecket
Publicerad

Även om Sara Waters Kyssa sammet har bivit något av en bibel för lesbiska har hon ända sedan debuten lästs av alla, oavsett sexuell läggning. Nu är hon aktuell med sin fjärde roman - Nattvakten.

Annons

Eftermiddagen har blivit kvällsmörker och utanför förlaget Natur och Kultur vid Humlegården strilar ett regn som får Stockholm att påminna om London. Klockan är tio i fyra - tea time. Sarah Waters tar en klunk av teet med mjölk som hon har bett om.
Efter genomslaget med Kyssa sammet 1998 har den brittiska bestsellerförfattaren vant sig vid sådana här turnéer. Även uppföljarna - Livstråden och Ficktjuven - har gillats av både läsare och kritiker.
I intervju efter intervju har Sarah Waters beskrivits som en spröd liten kvinna. Det är märkligt. Visst är hon kort, men hon ger mer intrycket av en seg idrottare som inte viker sig än någon svag och lätt att trampa på. Hon ler, skrattar och svarar på frågorna på ett sätt som påminner om berättarglädjen i hennes böcker.

Med de tre första romanerna har Sarah Waters fått rum i ett litet fack: Författaren som skriver om lesbisk kärlek i det viktorianska England.
Men efter fyra års tystnad dök hon i början av 2006 upp med en ny roman - Nattvakten som nu kommer på svenska och på flera sätt bryter av mot hennes tidigare skapande. I boken, som har nominerats till både Booker- och Orange-priset, har hon flyttat sig fram till 1940-talets London och berättar en sorglig historia som går bakåt i tiden. Hon börjar i efterkrigstiden, 1947. Nästa del utspelar sig under andra världskriget - 1944 och den avslutande delen 1941 - med blitzen, ambulansförare, illegala aborter, skyddsrum och ransoneringskort i blickfånget.

Annons
Annons
Annons