Recension

Carl Nielsen mmLeopold Stokowski - Carl Nielsen mm

Under strecket
Publicerad
Annons

Många minns väl Leopold Stokowski främst som en posör, dirigerande iförd vita handskar. Inte lika välkänt är hans pionjärgärningar inom nyare musik. Han framförde musik av Schönberg, Ives och Stravinskij långt innan det blev mode och han var en ständigt nyfiken musiker.
På denna cd i serien BBC Legends framför han musik av Gabrieli, Tippett, Liszt och Nielsen. De tre förstnämnda bandades 1961 och det är häpnadsväckande med vilken vitalitet han leder Tippetts Konsert för dubbel stråkorkester, tonsättaren själv var ytterst nöjd. Gabrieli, en sonata, och Liszts Mephistovals, är fint spelade av London Symphony.
1965 valde Stokowski att göra Nielsens sällan spelade sjätte symfoni. Framförandet med New Philharmonia är enormt spännande och visar hur originell Nielsen var. Stokowski varierar känsligt tempi i första satsen, och finalens variationer är idiomatiskt fångade.
Tyvärr håller arkivbandningarna ljudmässig substandard. Att BBC inte förstod bättre är en mindre katastrof. Det låter jättedåligt, vilket medför att skivan endast kan rekommenderas till samlare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons