Annons
X
Annons
X

Ett byte mitt i livet

Han hade jobbat i livsmedelsbranschen i drygt 15 år och hunnit med två chefspositioner. Men vid 35 års ålder rannsakade Lennart Martinsson sig själv och bestämde sig för att byta yrke.

Lennart Martinsson tröttnade och bestämde sig för att byta yrkesbana.
Lennart Martinsson tröttnade och bestämde sig för att byta yrkesbana. Foto: INGVAR KARMHED

I korridorerna på Karolinska Institutet går en man som kan det mesta om livsmedelsinköp till stora matbutikskedjor. Han gjorde sin pappa och ena bror sällskap i livsmedelsbranschen redan som tjugoåring och klättrade sedan flera steg på karriärstegen. Efter att ha blivit headhuntad av en konkurrent kunde han sedan bocka av positioner som inköpschef och färskvaruchef. Men när Lennart Martinsson närmade sig 35 kom en osäkerhet att växa fram.

– Jag började ifrågasätta om det verkligen var det här jag skulle göra hela livet. Jobbet var bitvis slitigt och allt gick i ett högt tempo, men framför allt hade jag fastnat i gamla spår och tröttnat, säger Lennart Martinsson.

Han sökte flera andra tjänster som produktansvarig för att ta sig vidare och utvecklas. I slutändan visade det sig att den enda lösningen var utbildning. Under åren hade Lennart Martinsson kommit i kontakt med människor genom olika affärer. Det mänskliga spelet fascinerade honom, och han bestämde sig för att läsa psykologi på universitet.

Annons
X

Ett år på komvux för att läsa upp betygen följdes av ett år psykologi på universitetet. Väl där bestämde han sig för att fortsätta studera sociologi med inriktning på utredning.

– Det största hindret för att byta karriär var den ekonomiska biten. Jag hade tur som började plugga just 1997 när Kunskapslyftet genomfördes. På så sätt kunde jag gå på a-kassa under det år jag läste på Komvux, och sedan ta studielån på universitetet.

Lennart Martinsson medger att det inte var helt enkelt att sätta sig i skolbänken igen. Som 35-åring hade han hunnit dra på sig utgifter som vanligtvis inte existerar för en student. Lennart Martinsson hade barn, bil och bostadsrätt med lån. Dessutom hade han vant sig vid ett behagligt liv med en utlandsresa om året. Frun blev ett stort stöd som tog ett större ansvar. Samtidigt som universitet var en rolig tid så skavde samvetet över att han pluggade jämt, vardag som helg. Viljan blev nyckeln i det lyckade karriärbytet.

– Jag var högmotiverad eftersom jag hade tänkt på att omskola mig länge. Jag hade knappt någon studievana, men när jag ger mig på något så går jag all in. Jag nöjde mig inte heller med att bara klara tentorna, utan jag ville göra det med guldkant, säger han.

Reaktionerna på karriärbytet har varierat. Föräldrarna blev förvånade över att han ville göra något annat när han redan kommit så långt i sin karriär. Andra ryggdunkade honom med orden ”jäklar vad bra gjort”.

I dag arbetar Lennart Martinsson som projektledare på Karolinska Institutets tvillingregister. Han driver stora kvantitativa datasamlingar, gör enkäter åt forskare, genomför neurologiska tester och DNA-tester.

– I dag har jag ett jätteroligt jobb där inget projekt är det andra likt. Ibland får jag nypa mig i armen och fråga mig själv: ”Hur hamnade jag egentligen här?” Jag tror att många skulle må bra av att byta jobb, det är verkligen berikande.

Fotnot: Kunskapslyftet var en statlig satsning på vuxenutbildning som genomfördes under åren 1997–2002. Främst riktades satsningen mot arbetslösa som saknade treårig gymnasieutbildning. Kunskapslyftet erbjöd 110000 utbildningsplatser vid Komvux, folkhögskola, studieförbund, utbildningsföretag med mera.
Källa: Nationalencyklopedin.

Hur allmänbildad är du? Testa dig själv!

Vad har inte varit en pjäs i Monopol? quiz.svd.se Vad heter Douglas karaktär i Wall street? quiz.svd.se Vilken Ericsson-mobil kom 1999? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Lennart Martinsson tröttnade och bestämde sig för att byta yrkesbana.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X