Annons
Redan under scenskoletiden fick Lena Olin en roll i Tage Danielssons ”Picassos äventyr”. Efteråt skämdes hon som en hund. ”Det var så ytligt med film. Allt handlar ju om TEATER. Idag är jag fruktansvärt stolt över den rollen.”
Redan under scenskoletiden fick Lena Olin en roll i Tage Danielssons ”Picassos äventyr”. Efteråt skämdes hon som en hund. ”Det var så ytligt med film. Allt handlar ju om TEATER. Idag är jag fruktansvärt stolt över den rollen.” Foto: Malin Hoelstad

Lena Olin: Backar jag tar ångesten över ännu mer

Det är 26 år sedan hon sist stod på en svensk teaterscen. Men nu lämnar Lena Olin filmduken och möter publiken i ”Vem är rädd för Virginia Woolf” i regi av Tommy Berggren.

– Det är som att befinna sig i ett vansinnesbad där Tommy själv är med och badar.

Publicerad

Att vi dricker te på Hotel Diplomat i Stockholm – hon spetsar sin kopp med mandelmjölk – har ingenting med fortsättningen att göra. Detta att Lena Olin jämför sitt arbete med rollen som Martha i ”Vem är rädd för Virginia Woolf”, Kulturhusets Stadsteaterns höstsatsning som är slutsåld till sista plats, just med ett hotell. Ett pampigt hus som bakom sin prydliga fasad döljer oanade bråddjup.

Min fråga var enkel: När kan hon släppa sin rollgestalt, blir Lena igen, efter att ha lämnat scen?

Det är klart Lena Olin vill ha fina recensioner men åren har lärt henne att sansa sig inför såväl framgångar som bakslag. ”I grunden betyder de ingenting. Man kan bli glad eller ledsen i stunden, men i det stora hela är det andra saker som är viktiga i livet.”

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 4

Lena Olin har aldrig haft någon längtan efter offentlighet. Snarare ser hon sig som en skygg person. ”Som skådespelare får man inte heller fängslas av sin egen framgång. Det begränsar.” 

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 4

Alkoholen flödar i ”Vem är rädd för Virginia Woolf”. Lena Olin medger att hennes Martha kommer att bli påverkad. ”Men inte redlöst berusad. Det intressanta är ju vad alkoholen plockar fram hos en människa.”

Foto: Malin Hoelstad Bild 3 av 4

Lena Olin och Henrik Norlén i Edward Albees ”Vem är rädd för Virginia Woolf?” på Stadsteatern i Stockholm.

Foto: Photographer Bengt Wanselius Bild 4 av 4