Annons
Krönika

Anna Ångström:Lena Josefsson skapade ett dansens mini-FN

Ur ”Utan titel“, koreografi av Lena Josefsson för Skånes dansteater  1999. Verket återuppsattes på Orionteatern 2002.
Ur ”Utan titel“, koreografi av Lena Josefsson för Skånes dansteater 1999. Verket återuppsattes på Orionteatern 2002. Foto: Martin Skoog

Koreografen och dansaren Lena Josefsson är död. Hon tog världen till Sverige genom sitt Kompani Raande-Vo. Hon var även chef för Skånes dansteater och arbetade med succén ”Kristina från Duvemåla”.

Under strecket
Publicerad

Koreografen Lena Josefsson (1956–2020).

Foto: Martin Skoog

Ur ”Utan titel“, koreografi av Lena Josefsson för Skånes dansteater 1999/Orionteatern 2002.

Foto: Martin Skoog

Lena Josefsson i arbete med dansarna.

Foto: Martin Skoog

Ur ”Utan titel“, koreografi av Lena Josefsson för Skånes dansteater 1999/Orionteatern 2002.

Foto: Martin Skoog

Lena Josefsson var för svensk dans vad Peter Brook är för teatern. Hon skapade ett slags globala dansverk som med rytm, humor, sorg och sensualism undersökte världens paradoxer, frågor som migration och identitet. Ett mini-FN i rörelse. Arbetet byggde på kollektiv improvisation och utbyte – en dansare från Afrika kunde steppa på skidor. Rituella inslag mötte svensk vardag. Lockrop, tjut och udda instrument blev del av ett sällsynt universum.

Lena Josefsson var missionärsdotter, född den 13 maj 1956 i Belgiska Kongo. Som 14-åring flyttade hon till Sverige där hon kände sig som en främmande fågel. Barndomens intryck av en kultur där dans, musik, teater och konst var väsentliga delar av tillvaron präglade henne – även om dansen kom sent in i hennes eget professionella liv. Hon utbildade sig vid Danshögskolan i Stockholm, i Paris och vid nationalbaletten i Zaire.

Annons
Annons
Annons