Alla med misstänkt smitta får testa sig gratis

Lena Hallengren (S), socialminister.
Lena Hallengren (S), socialminister. Foto: Henrik Montgomery/TT

Alla som misstänks ha pågående covid-19 ska kunna testa sig gratis. Alla som misstänker att de haft smittan ska kunna göra antikroppstest mot patientavgift. Regeringen avsätter totalt 6,9 miljarder för testning.

Under strecket
Publicerad
Annons

Socialminister Lena Hallengren (S) sa på en pressträff i Rosenbad att flera delar av Sverige är på väg in i en ”senpandemisk fas”, där smittspridningen minskat, och det innebär läge för nya initiativ om testning och smittspårning.

Regeringen åtar sig alla kostnader för testning av alla som misstänks ha en pågående covid-19-infektion.

– Symptom och behov av smittspårning är det som ska vara vägledande. Staten åtar sig att betala för all testning av aktiv infektion, så testning är avgiftsfri för den enskilde. Regionerna kan testa brett. Jag kan idag utlova att regionerna får ersättning av staten för detta, säger Hallengren.

Regionerna får själva avgöra hur testningen ska genomföras. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) nämner drive in-testning och möjlighet att beställa hem kit för egenprovtagning som sedan skickas till laboratorium.

Staten kommer även att ersätta regionerna för antikroppstestning av personer som misstänker att de haft smittan.

– Utifrån detta är det regeringens förhoppning att regionerna stärker kapaciteten för antikroppstestning och erbjuder befolkningen sådan testning, säger Lena Hallengren.

Annons
Annons

Enligt Hallengren finns pengar avsatta för att antikroppstestning ska vara gratis för hälso-och sjukvårdspersonal, personal inom omsorg och i ”övrig samhällsviktig verksamhet”.

– Statens inriktning är att övriga befolkningen ska erbjudas antikroppstestning mot patientavgift, säger Hallengren.

Den storskaliga testningen av antikroppar ska ske i hela landet och staten tydliggör sitt finansiella ansvar för testningen.

Regeringen avsätter nu en smittspårningsmiljard, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Pengar inte ska vara ett hinder för smittspårning. Regeringen anslår totalt 6,9 miljarder för all testning. Fem miljarder ska gå till antikroppstestning.

Signar Mäkitalo, som i onsdags gjorde sin sista dag som smittskyddsläkare i Gävleborg, berättade nyligen i en artikel i SvD att han inte förstått strategin bakom testningen enligt prioriteringsgrupperna och ville att regeringen skulle peka med hela handen och kräva av regionerna att alla med symptom ska testas.

Han blir är glad över regeringens besked.

– Det här är vad jag väntat på. Ingenting kunde göra mig gladare. Regionerna behövde en spark i baken för att verkligen ta tag i testningen. Kan Danmark så borde vi också klara av det, säger han.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons