Annons
X
Annons
X

Löfven: "Lena Baastad vet hur man vinner val"

Stefan Löfven bekräftar på en pressträff att Lena Rådström Baastad, tidigare kommunalråd i Örebro, efterträder Carin Jämtin som Socialdemokraternas partisekreterare. Det uppger DN.

Av SvD, TT, Per Kudo
S nya partisekreterare
Statsminister Stefan Löfven presenterar Lena Rådström Baastad som ny partisekretarerare för Socialdemokraterna, i Stockholm på onsdagen. Baastad har varit kommunalråd i Örebro och tar över efter Carin Jämtin.
Statsminister Stefan Löfven presenterar Lena Rådström Baastad som ny partisekretarerare för Socialdemokraterna, i Stockholm på onsdagen. Baastad har varit kommunalråd i Örebro och tar över efter Carin Jämtin. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Lena Rådström Baastad, 42, lämnade posten som kommunstyrelsens ordförande i Örebro i vintras och har därefter arbetat som konsult på Gaia Leadership, ett företag som arbetar med ledar- och verksamhetsutveckling.

Lena Rådström Baastad säger sig vara glad och hedrad över att ha erbjudits uppdraget. Den civila karriären blev kort.

– Därför att ibland får du frågor du inte kan tacka nej till. Att bli partisekreterare i Sveriges största parti är en sådan fråga, säger hon på en pressträff på onsdagsförmiddagen.

Annons
X

– Jag är van att vinna val och det planerar jag att fortsätta göra i den här rollen. Förutom att jag kommer att vinna val så kommer jag även att syna Moderaternas politik.

Hon fick frågan om hon ville ta över efter Carin Jämtin under sommaren. Efter sin tid som kommunalråd i Örebro är hon vad att arbeta över blockgränserna. På frågan om hon strävar efter att göra det även på riksplanet. säger hon:

– Jag tror att politiken behöver mer samarbete.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stefan Löfven säger sig vara mycket glad över att hon tackat ja till posten.

  – Lena Rådström Baastad vet hur man vinner val. Hon är en modig ledare, säger Stefan Löfven.

  – Carin (Jämtin) vill lämna i god tid. Före vårens partikongress, före den stundande valrörelsen.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  Carin Jämtin, som Baastad nu ersätter som partisekreterare, beskrev då henne så här för SVT:

  – Hon är en härlig person och jag hoppas att vi möts igen i politiken eller på annat sätt i yrkeslivet. Det ser jag fram emot. Hon är duktig och kompetent och en riktigt bra ledare.

  Baastad var kommunalråd i tio år, varav fem som KS-ordförande.

  – Jag vill inte vara politiker hela livet, sade Lena Baastad enligt SVT Örebro när hon tillkännagav sitt avhopp från i december i fjol.

  I en tidigare intervju med Nerikes Allehanda underströk Lena Baastad att hon är sprungen ur ett socialdemokratiskt hem.

  – Vi pratade väldigt mycket värderingar hemma, så det har jag med mig, sade hon.

  Hennes morfar var aktiv i IF Metall, och mamman, Elvy Wennerström, är politiskt aktiv i Örebro för socialdemokraterna.

  I en intervju med tidningen Altinget pratade Lena Baastad sig varm över skolresultat när det gäller ensamkommande barn:

  – Tittar man på resultat i undersökningar om ensamkommande barn som kommit tidigare har de klarat sig väldigt bra. Det tycker jag att vi ska bära med oss, sade hon i intervjun.

  – Vi kan se utifrån lokala uppföljningar att de har genomgått gymnasieutbildningar med goda resultat och fått jobb. De har etablerat sig väldigt bra, säger Lena Rådström Baastad och refererar bland annat till undersökningar om nyanlända i hennes egen kommun Örebro.

  Annons
  Annons
  X

  Statsminister Stefan Löfven presenterar Lena Rådström Baastad som ny partisekretarerare för Socialdemokraterna, i Stockholm på onsdagen. Baastad har varit kommunalråd i Örebro och tar över efter Carin Jämtin.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2
  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X