Annons

Lena Andersson: ”Dårskap att Akademien ska krossas”

Kulturjournalistiken har låtit sig hetsas av sin egen och andras radikalism, vilket riskerar att leda till att Svenska Akademien krossas, skriver Lena Andersson.
Kulturjournalistiken har låtit sig hetsas av sin egen och andras radikalism, vilket riskerar att leda till att Svenska Akademien krossas, skriver Lena Andersson. Foto: Tomas Oneborg, Staffan Löwstedt

Jean-Claude Arnaults beteende är omoraliskt och ­stötande, men ­varför ska det ska leda till Svenska Akademiens undergång och ett ­karaktärsmord på Horace Engdahl av triumferande kulturjournalister? Det skriver författaren Lena Andersson i ett svar till SvD:s Jenny Maria Nilsson.

Under strecket
Publicerad

Jenny Maria Nilsson hävdar att jag i motsats till andra anser mig ”representera sanning och objektiv verklighetsbeskrivning” (SvD 28/6). Det anser jag inte. Striderna i kulturlivet handlar nästan alltid om tolkning av skeenden och beteenden, och om rimligheten i olika konsekvenser, inte om sanning i någon enkel mening.

Nilsson har närläst tre av mina artiklar som berör metoo, Jean-Claude Arnault och Svenska Akademien och kommit fram till att jag ”försvarar Kulturprofilen” (Arnault). Om försvara innebär att rättfärdiga handlingar så har hon fel. Men kärnan i det Nilsson skriver är snarare att jag relativiserar hans brott. Och det är riktigt. Jean-Claude Arnaults beteende såsom det har beskrivits ser jag som omoraliskt, stötande och obegripligt, men att det ska leda till Svenska Akademiens undergång och karaktärsmord på Horace Engdahl av en lysten mediemobb tycker jag är groteskt.

Annons
Annons
Annons