Annons
X
Annons
X

Lektor avstängd efter rasistmejl

Högskolelektorn vid Högskolan Dalarna som skickade ett rasistiskt mejl till en blivande student har stängts av tills vidare.

Av TT
(uppdaterad)

– Han har ingen undervisning under utredningstiden, säger högskolans rektor Marita Hilliges till TT.

”Kan du hjälpa mohammed - han kommer nog direkt från mecka”, skrev en kursansvarig lektor på högskolan, sedan studenten skickat en fråga om kursregistrering. Mejlet nådde inte den tänkta kollegan, utan studenten.

Den interna utredningen får visa på vilken eventuell påföljd som kan bli aktuell för lektorn.

Annons
X

– Enligt diskrimineringslagen finns en skala från allvarligt samtal, till löneavdrag, varning och avsked. Men innan utredningen är klar kan jag inte säga var i straffskalan detta ligger. Normalt krävs för den övre delen att händelserna varit upprepade, säger Hilliges.

Hon konstaterar att mejlet är ett övertramp av lagen om likabehandling av studenter.

– Vi ska inte ha undervisande lärare som gör så här. Sedan har jag en arbetslagstiftning att förhålla mig till. Utredningen får visa vilka möjligheter jag har.

Marita Hilliges får nu ägna all tid åt att besvara upprörda frågor och kommentar. Hon har dessutom träffat alla chefer på högskolan.

– Vi har en mycket ambitiös mångfaldspolicy, men det här föranleder naturligtvis självrannsakan. Vi ska diskutera vår egen jargong, men jag har själv aldrig hört något liknande tidigare.

TT: Hur många presumtiva studenter har ni förlorat med mejlet?

– Jag kan inte uttala mig om omfattningen, men jag vet att vi har gjort det. Det står i mejl som jag fått. Det är oerhört olyckligt.

Centerpartiets krets i Rättvik diskuterade konsekvenserna av lektorns mejl på fredagseftermiddagen, eftersom han sitter i fullmäktige och är vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

– Vi tar absolut avstånd från det han sagt och skrivit. Det är ett rasistiskt uttalande, det får man säga. Men jag känner honom inte som en sådan person, säger Anna-Maja Roos till TT.

Men något beslut om hans uppdrag fattades inte i styrelsen.

– Han är bortrest, men vi ska träffa honom inom de närmaste dagarna och tala med honom ordentligt öga mot öga. Sedan får vi se vad som händer. Jag kan inte säga något om vårt förtroende för honom förrän vi fått tala med honom.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) hade på fredagen inte fått någon anmälan om mejlet.

– Vi har möjlighet att inleda en granskning utifrån uppgifter i medier, men vi har inte fattat något sådant beslut, säger Clas Lundstedt, pressansvarig vid DO.

QUIZ | Har du koll på åren som gått?

2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se

Falun TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X