Annons
X
Annons
X

Lektioner måste vara meningsfulla

INLÄGG | SKOLK

Innan vi inför ett system där skolk står med i betyget måste rimligtvis den svenska skolan kunna garantera eleverna en viss kvalité på de lektioner de förväntas närvara på. Vid många gymnasieskolor är lektionerna ett hav av tjafs, videovisande vikarier och irrelevanta utlägg. Att skolka för att plugga ger troligtvis mer kunskap än att närvara på dessa lektioner.

Under min gymnasietid valde jag bort de lektioner som jag i förväg visste skulle vara helt värdelösa och därmed slöseri med tid. Jag missade i och med detta runt en femtedel av all undervisning och gick trots det ut med högsta betyg i alla ämnen.

Tid är pengar även för ungdomar som kan ägna sig åt något betydligt mer produktivt än att göra ingenting under en två timmars håltimme för att sedan delta i en fyrtio minuters lektion under vilken ingen närvarande lärde sig någonting över huvud taget. Om kvalitén på lektionerna inte kan garanteras bör närvaron naturligtvis vara frivillig.

Annons
X

Det må vara sant att man inte kan komma och gå som man vill på någon arbetsplats. Men även om man inte har fått någonting alls gjort under en hel dag på jobbet på grund av att ens kollegor har suttit och skrikit och kastat suddgummi på chefen så är det någon som har
betalat dig för att vara där.

Det är tillräckligt illa att vi inte tar vara på våra ungdomars fulla kompetens genom att garantera dem att varje dag i skolan kommer att vara utvecklande och lärorik. Lägg inte över skulden på dem för att de väljer att göra någonting annat än att slösa bort sin tid.

CAROLINA WESTERLUND

juriststudent

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X