Lekpark för mellanchefer

Under strecket
Publicerad
Annons

För några veckor sedan anlände jag till Kastrups flygplats i Köpenhamn på väg hem till Stockholm från Barcelona. Det var lunchtid. Tre timmar återstod innan anslutande flyg skulle braka iväg mot himlen, hemåt. Min enda måltid sedan tidig morgon var den sadistiskt torra och garanterat näringsfria kaka som budgetbolaget bjussade på till det skvimpiga kaffet. Humöret hade sjunkit under havsnivå i takt med blodsockret och det utmattande armbågskriget med Guldkortet i flygstolen bredvid.
Kastrup visade sig vara en livsmedelsmarknad så rensad från konkurrens att en burk kattmat hade kvalat in under ”Places to Eat, Mid Range,” i min egen Lonely Planet. Jag tvingades köpa en korv så vidrig att jag allvarligt övervägde att förse den med en kondom innan jag stoppade den i munnen. Korven kostade, som extra salt i såren, 40 SEK. Återstoden av min reskassa.

Med en klick frätande oätlig senap i mungipan och en blick fylld av hat naglad på min stolsgrannes guppande kostymrygg på väg in i Tax Freen stod det plötsligt
klart för mig: Flygplatsen är en eventpark in i minsta detalj upprättad för den vite medelklassmannen, Dressmankavajen, mellanchefen, the homecoming king. Här bär de anställda kvinnorna uniform och har håret i en stram knut. Här är man misstänksam mot etniska minoriteter. Det står ett respektfullt Mr framför ens namn på biljetten. Här kan man ostört botanisera bland olika spritsorter och herrparfymer på taxfreeavdelningen och känna sig som en del av det lyckade livet enligt Hugo Boss. Men om du är pank och hungrig kan du lika gärna krypa ner i ditt handbagage och vänta på att föras bort och förstöras.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons