Annons
X
Annons
X
Scen
Recension

Forever alone Lekfullt uppfordrande om rätten att få vara den man är

Saskia Husberg och Klas Lagerlund i ”Forever alone” på Unga Klara.
Saskia Husberg och Klas Lagerlund i ”Forever alone” på Unga Klara. Foto: José Figueroa
Scenhösten 2016

Forever alone

Genre
Barn- och ungdomsteater
Regi
Farnaz Arbabi
Medverkande
Catherine Westling, Joel Mauricio, Klas Lagerlund, Saskia Husberg, Siham Shurafa och Hillevi Berg Niska (sång)
Var
Unga Klara
Text
Elmira Arikan

Kostym: Anna Dolata. Musik & ljud: Shida Shahabi.

Ensamhet och övergivenhet är några av de vanligaste livsfrågorna för barn. Liksom mobbning och tankar om att vara utstött och känna sig annorlunda. När nu Unga Klara, Regionteatern Blekinge Kronoberg och organisationen Friends, som arbetar med att förebygga mobbning, tillsammans producerar ”Forever alone” så är det ett mycket angeläget projekt för barn (från 6 år). Lyckligtvis är det också av hög konstnärlig kvalitet och med ett respektfullt publiktilltal.

Ett barn är försvunnet. Larmet går. Men det larmar och brusar också i Soledads huvud och mage när hon ska gå till skolan. Även Marto skolvägrar och bär stoiskt sin ensamhet. I Elmira Arikans lätt fragmentariska textväv tvinnas trådar om olika former av ensamhet. Regissören Farnaz Arbabi knyter ihop dem till en fokuserad helhet och skapar en tillåtande, lyhörd grundatmosfär. Anna Dolatas genombrutna scenrum av vita spetsgardiner släpper in drömmarna i verkligheten.

Saskia Husbergs kantstötta och längtande Soledad, som tar sorgen på allvar, får en vän. Liksom publiken fascineras hon av Klas Lagerlunds glittrande, varmhjärtade och lite retsamma enhörning i chickt gröna brallor, guldplatåhovar och svallande man. Joel Mauricios Marto är trubbig av inkapslad förtvivlan och utanförskap men med beslutsam integritet, också gentemot sin påstridigt hurtiga mamma, energiskt spelad av Siham Shurafa. Catherine Westlings resolut empatiska poliskommissarie Anne-Britt håller ordning på ledtrådarna i jakten på det försvunna barnet.

Annons
X

”Forever alone” tar barnets perspektiv och är lekfullt uppfordrande och solidarisk med en självklar normkreativ gestaltning av att vara hon, han eller hen. Det handlar ytterst om jämlikhet, människovärde och grundläggande rättigheter. Rätten att få vara den man är.

Annons

Saskia Husberg och Klas Lagerlund i ”Forever alone” på Unga Klara.

Foto: José Figueroa Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X