Recension

PardansLek, ritual och befrielse

Under strecket
Publicerad
Annons

”Det är min övertygelse att dans och lek är bra för hela människan, både för kroppen och själen”, skrev Eva Helen Ulvros under strecket (SvD 20/6) i en artikel som förebådar den bok hon ger ut i höst om synen på dans och lek i Sveriges historia. Av artikeln framgår att det vid våra svenska universitet fordom fanns anställda dansmästare. Sådana danslärartjänster fanns ända fram till mitten av 1800-talet, i Uppsala alltifrån 1638 och i Lund från 1668. Ulvros beklagar att den akademiska världen har blivit mindre dansant, inte bara den utan hela samhället i övrigt. Det passiva konsumerandet har tagit över. Folk tittar på tv och video, lyssnar på musik och försjunker i datorspel. Och glömmer sin kropp, den sinnliga glädjen - som skulle kunna befrämja själsförmögenheterna.
En annan lärd som nu tar bladet från munnen i samma ärende är litteraturprofessorn Birgitta Holm. Hon har skrivit en alldeles underbar bok med titeln Pardans.

Jag gladdes redan när jag förra sommaren läste en artikel som nog var embryot till denna bok. Birgitta Holm beskrev sin kärlek till dans och speciellt till tango. Det var en artikel som det lyste om, och jag minns särskilt en formulering, den om att man efter en tangonatt i utkanten av Rom alltid kan påräkna att bli skjutsad hem till hotellet ”på någons vespa”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons