Annons
X
Annons
X

Leif GW Persson: Kritiken är ”bara båg”

Professor Leif GW Persson tillbakavisar kritiken mot att han skulle vara overksam som forskare. Han menar att avundsjuka och personliga motsättningar ligger bakom. Tidigare rikspolischefen Björn Eriksson tycker att Leif GW Persson bör avgå.

**Leif GW Persson** och förre rikspolischefen Björn Eriksson.
**Leif GW Persson** och förre rikspolischefen Björn Eriksson.

I dagens SvD framförde professorerna Johannes Knutsson, vid Politihøgskolen i Oslo, och Sven Åke Lindgren, vid Göteborgs universitet, kraftig kritik mot att polisprofessorn Leif GW Persson inte forskat under mer än tio år. Det delades av förre rikspolischefen Björn Eriksson och Roger Jansson, tidigare chef för Riksmordkommissionen.

Leif GW Persson tillbakavisar påståendena och menar att det ligger personliga motsättningar bakom:

– Johannes Knutsson är missnöjd för att han inte fick professuren jag fick. Jag var en av dem som såg till att Björn Eriksson fick sparken. Och jag har varit kritisk mot hur Roger Jansson skötte sitt arbete. Att jag skulle ha begärt ut handlingar från Rikskriminalen är bara bullshit.

Annons
X

– Min sekreterare gör en tjänsteskrivelse till Roger Jansson nu. Jag vill veta om han har sagt att jag begärt ut handlingar ur förundersökningar. Om han beskyller mig för brott kommer jag att anmäla honom till JK, säger Leif GW Persson.

Det finns ingen skriftlig arbetsbeskrivning för professuren och det går därför inte att hävda att han formellt inte skött sitt arbete. Ivar Eriksson, nu byråchef vid RPS, var personalchef när Persson anställdes:

– Han har en skarp hjärna som ger organisationen en del saker även om det inte har vetenskapliga förtecken.

Enligt Leif GW Persson har han handlett sex doktorander som alla disputerat för tio år sedan. Nu är han biträdande handledare åt en doktorand vid Mitthögskolan i Sundsvall.

SvD har talat med en av de sex doktoranderna som anställdes vid Polishögskolan 1992. Ingen av dem var kvar som anställd då de disputerade:

– Ingen trivdes där. Det var en sjuk arbetsplats. Efter tre fyra år hade alla stuckit. Och det är inte sant att han handledde oss hela tiden, det skedde vid våra universitet, säger den nu disputerade doktoranden.

När Polishögskolans forskningsenhet lades ner flyttade Leif GW Persson till Brå. Generaldirektör var Ann-Marie Begler, nu överdirektör vid Rikspolisstyrelsen, RPS:

– Han utförde ett helt rimligt arbete då och jag hade stor nytta av honom i organisationen.

Tidigare rikspolischefen Björn Eriksson anser att Persson självmant bör avgå av etiska skäl. Leif GW Persson svarar:

– Jag skiter i det. Det vore klädsamt om han hänvisade till sina egna motiv; att han blev sparkad.

Roger Jansson, tidigare chef för Riksmordkommissionen som arbetat nära Leif GW Persson, står fast:

– Jag nekade honom att få ut mer material. Sedan dess är Riksmord i hans böcker bara tomtenissar som dricker grogg på hotellrum.

Christina Wahldén & Tobias Olsson

Annons
Annons
X

**Leif GW Persson** och förre rikspolischefen Björn Eriksson.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X