Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Mat & dryck

Leif GW Persson: ”Kändisviner är obegripligt usla”

Landsfadern och kriminologen Leif GW Persson har lanserat ett eget vin – men vägrar infoga sig i kändisvin-fållan.

Leif GW Persson har alltid varit intresserad av viner, speciellt röda. Därför föll det sig naturligt att hans första egna vin döptes till just GW:s Röda.

Annons
X

– Rött vin är ju det klassiska matvinet – norrmännen dricker det till och med till torsk. Mitt vin är från distriktet Tejo i Portugal. Jag gillar egentligen mest franska och italienska viner och blev förvånad vid blindtestet att detta var vinet som föll mig i smaken. Vinet är gjort på två lokala portugisiska druvor, aragonez och castelão, och så cabernet sauvignon.

Okej, du har en låda GW:s röda och ska bjuda vänner på en god sommarmiddag. Vad serverar du för mat till?
– Jag förordar grillat fläskkött. Gärna en svensk karré – det är mycket fett i den. Och så en kraftigare ost till efterrätt.

Det mest minnesvärda glas vin du druckit?
Oj, då hamnar vi i en annan prisklass. Jag har druckit många glas vin men skulle säga att ett Bourgognevin från 1961 var väldigt märkvärdigt. Jag drack det med min fru på ett hotell i London. Det var den sista buteljen de hade.

Finns det någon druva du verkligen inte gillar?
Ja, men det vågar jag inte svara på. Generellt gillar jag de klassiska franska druvorna, som cabernet sauvignon. Den är inte lättflörtad och har den där läderkaraktären jag gillar. Viner från Bordeaux är de bästa i mitt tycke. En gång gjorde jag en lista med tio viner jag skulle hålla mig till, då var sju av tio röda. Åtta av dem från Frankrike.

Du, kungen och lite andra jägare ska äta hjorfilé på din gård. Vilket vin bjuder du på?
– Ah, det har jag gjort vid ett tillfälle. Men kungen är inte så vådligt vinintresserad. Han har dock en egen vinkällare på slottet, jag har själv varit där. Men jag skulle ställa fram ett Bourgogne, det passar alldeles utomordentligt till klövvilt. Skulle man istället servera fågel blir det ett vitt vin från Rhône. De har den där värmen och volymen som vilt kräver. Till fisk finns det fenomenala viner från Bordeaux. För några år sedan fick jag tag i några lådor med över 60 år gammalt vitt Bordeauxvin, de gick åt snabbt.

En gammal kriminalare kommer över och ni ska diskutera Palmemordet. Vilket vin väljer ni?
Då är det inte läge för vin, kriminalare gillar bira.

Du har precis blivit lämnad av din fru och ska gråta ut mot en väns axel. Vad dricker ni?
Hehe. I det läget dricker jag inte. Vin förstärker känslor och då aktar jag mig för att sorgen ska bli värre. Jag har mått dåligt några gånger och då dricker jag inte, det ska man passa sig för.

Du ska ge bort en låda vin till din dotter som just blivit invald i Akademien, vilket vin blir det?
– Då blir det GW:s Röda. Min dotter Malin ringde faktiskt i eftermiddags. Mitt äldsta barnbarn tar studenten och då ville hon ha ett par lådor av mitt vin. De behövde 100 buteljer, men jag hade bara 30 hemma så jag sa att hon fick beställa hem dem själv.

Din deckarförfattarfavorit har släppt nytt och du ska ha en kväll i läsfåtöljen. Vad dricker du?
– Inget kändisvin i alla fall, de är obegripligt usla. Jag brukar säga att de går att använda till att tvätta bilen eller bekämpa skadedjur med. Det är mycket sorgsamt. Ska man ha sitt namn och bild på etiketten borde man kunna ägna sig åt innehållet. De vill bara tjäna pengar.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen