Annons
X
Annons
X

Lehman kollapsar

Den krisdrabbade amerikanska investmentbanken Lehman Brothers meddelar att den ansöker om konkursskydd i dag. Kollapsen ett faktum sedan finansärer dragit sig ur.

Av TT
Anställda vid Lehman Brothers huvudkontor i New York lämnar kontoret med låder innehållandes deras personliga tillhörigheter.
Anställda vid Lehman Brothers huvudkontor i New York lämnar kontoret med låder innehållandes deras personliga tillhörigheter. Foto: CHIP EAST/REUTERS

Lehman Brothers tillkännager i ett pressmeddelande på sin hemsida sitt beslut att ansöka om konkursskydd i dag.

Men det gäller inte hela banken. Enligt Chapter 11-ansökan omfattas inte mäklarverksamheten och andra enheter, bland dem Neuberger Berman, rapporterar Reuters.

När det gäller mäklarverksamheten ligger banken i avancerade diskussioner med ett antal potentiella köpare.

Annons
X

En konkurs innebär det slutet på ett 158 år gammalt företag som har överlevt världskrig men inte klarat den globala kreditkrisen.

Amerikanska finansinspektione
n (SEC) uppger att man vidtar åtgärder inför investmentbankens konkurs för att skydda kunderna i Lehman Brothers och Lehman Brothers Holdings.

Förberedelser gjordes sent på söndagen, svensk tid, inför ansökan om konkursskydd för Lehman Brothers, skriver BBC. Det skedde sedan den sista spekulanten, Storbritanniens tredje största bankgrupp Barclays, dragit sig ur samtalen om att köpa Lehman.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den amerikanska regeringen, som i förra veckan räddade de två bolånejättarna Fannie Mae och Freddie Mac och stod bakom försäljningen av Bear Stearns till JP Morgan tidigare i år, satte ned foten för Lehman. Den vägrar att bidra med en ekonomisk spärr för en eventuell köpare.

  Utan sådant stöd var de två spekulanterna, Storbritanniens tredje största bank Barclays och Bank of America, inte beredda att ge sig in i en affär. På söndagskvällen var Bank of America i stället nära att köpa investmentbanken Merrill Lynch för omkring 44 miljarder dollar eller 29 dollar per aktie. Lehman förberedde en eventuell ansökan om konkursskydd.

  Ett konsortium av tio internationella affärs- och investmentbanker meddelade dock tidigt på måndagsmorgonen, svensk tid, att de planerar att bidra med 70 miljarder dollar i krediter för att mildra konsekvenserna av den förmodade kollapsen av Wall Street-giganten Lehman Brothers.

  De tio globala storbankerna bidrar med 7 miljarder dollar vardera, tillsammans motsvarande 480 miljarder kronor.

  I konsortiet ingår Bank of America, Barclays, Citibank, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan, Merrill Lynch, Morgan Stanley och UBS.

  Federal Reserve (Fed) meddelade på måndagsmorgonen, svensk tid, att man vidtar åtgärder för att ge problemtyngda finansföretag tillgång till nödkrediter genom att vidga säkerheterna för belåning vid centralbankslån.

  Lehman Brothers har överlevt två världskrig. Men i går hann den globala kreditkrisen ikapp den 158-åriga investmentbanken. Vid huvudkontoret på Times Square i New York utspelade sig känsloladdade scener.

  – Njuter ni av att titta på det här? Tyckar ni att det här är kul?

  Orden kommer från en upprörd Lehman Brothers-anställd som lämnar bankens lokaler i centrala New York. På söndagskvällen lokal tid hade trottoaren längs med Seventh Avenue mer eller mindre barrikaderats av journalister och nyfikna. De anställda kom ut, bärandes på lådor, väskor och tavlor. Flera av dem med tårar i ögonen. En sista känsloladdad dag på jobbet.

  Lehman Brothers grundades 1850 av bröderna Henry och Mayer Lehman, och är i  dag USA:s fjärde största investmentbank. Banken har omkring 26 000 anställda världen över. Så sent som 2007 rankades den som ”most admired securities firm” av tidskriften Fortune.

  NÄRINGSLIV-TT

  Annons
  Annons
  X

  Anställda vid Lehman Brothers huvudkontor i New York lämnar kontoret med låder innehållandes deras personliga tillhörigheter.

  Foto: CHIP EAST/REUTERS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X