Annons
X
Annons
X

Legosoldaterna som tjänar Gaddafi

Vittnen i Libyen berättar om hur legosoldater som hyrts in på Gaddafis order skjuter dödande skott mot landets demonstranter. Enligt Alexander Atarodi, forskare på Försvarets forskningsinstitut (FOI), är det troligt att många av soldaterna kommer från andra afrikanska länder, men också från Östeuropa.

– I sådana här miljöer är det alltid lätt att rekrytera folk, säger han.

Omvärldens möjlighet att följa händelserna i Libyen har de senaste dagarna varit kraftigt begränsad. Trots svårigheterna att få ut information har Muammar Gaddafi tydligt visat att han inte skyr några medel för att slå ned de demonstranter som sätter sig upp mot regimen.

Vittnesmål har talat om hur inhyrda soldater skjuter urskillningslöst mot människor i flera av landets städer.

– I 99 procent av fallen skjuter de mot ansiktet, hjärtat och nacken; de skjuter för att döda, berättar 27-årige libyske Mohamed, som bor i Sverige sedan sex år tillbaka men har sin familj i Benghazi.

Annons
X

Mohamed säger sig via brodern i Libyen fått uppgifter om att soldaterna härstammar från bland annat Tunisien, Tchad, Nigeria och Uganda.

– Vissa har tillfångatagits och tvingats berätta var de kommer ifrån. De har också berättat att de får 30 000 euro för att döda Libyer och våldta kvinnor, säger Mohamed till SvD.

Enligt andra vittnen ska legosoldater förutom andra afrikanska länder också härstamma från Östeuropa. Något Alexander Atarodi, Nordafrika- och Mellanösternexpert på Försvarets forskningsinstitut, bedömer som sannolikt.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det finns inget som tyder på att de skulle komma från ett visst land. Jag har hört rykten om att de flesta kommer från Libyens södra grannländer, men också andra obekräftade rapporter om att de kan komma från Östeuropiska länder, säger han, och tillägger att det i så fall inte är särskilt förvånande.

  – Efter Jugoslaviens sönderfall fanns det många av den typen av soldater som deltagit i kriget och massakerna. Man kan inte utesluta att folk har dragit sig till Libyen för att tjäna pengar.

  Folk i Libyen har vittnat om hur de inhyrda styrkorna inte tvekat för att utdela dödande skott mot civila. Att Gaddafi använder sig av legosoldater är enligt Atarodi en uttänkt strategi.

  – Han har medveten skapat en ganska svag armé för att ingen ska kunna göra militärkupper. Han har i princip förlitat sig på att legosoldater ska kunna göra det arbete han vill, och det gör de också.

  Att legosoldaterna har blivit ett viktigt inslag beror också på att militärerna i armén kommer från olika stammar med varierande lojalitet för regimen. Dessutom är legosoldaternas uppgift i Libyen att med omfattande våld skrämma folk – något många soldater inom armén inte skulle göra, menar Atarodi, och tar de senaste händelserna i Tunisien och Egypten som exempel.

  – Oftast vet ledarna att det finns band mellan folket och armén. Det är inte konstigt att soldaterna, som ofta är unga värnpliktiga, inte vill döda sitt eget folk.

  – Armén litar inte på sin ledare och han litar inte på dem, fortsätter han.

  Uppgifter har förekommit om att de inhyrda soldaterna får upp till 2000 dollar om dagen för att tjäna Gaddafis syften. Enligt Alexander Atarodi är pengar ett av Gaddafis minsta problem just nu.

  – Libyen har exporterat olja i 40 år. Dessutom har oljepriset legat väldigt högt de senaste 5 åren. Det råder ingen brist på pengar.

  Han understryker dock att man än så länge vet ytterst lite om vilka legosoldaterna egentligen är.

  – Det finns ingen sammanhållen databas med uppgifter om legosoldaterna. Det finns alla möjliga typer, och jag tycker vi ska ha klart för oss att det finns legosoldater även från europeiska länder.

  – Oftast handlar det dock om fattigdom, arbetslöshet och olika gangstergrupperingar som kämpar om olika intressen. I sådana här miljöer är det alltid lätt att rekrytera folk, säger han.

  Kristina Pollack är försvarsöverpsykolog på Försvarsmaktens högkvarter. Utan att vara expert på legosoldater tror hon att det i många fall kan röra sig om personer som flyr någonting.

  – Det kan vara fattigdom eller att man har ett liv som på annat sätt inte är önskvärt. Man kanske är kriminell, missanpassad på något sätt. Det kan också handla om att man söker ett äventyr eller bara vill tjäna pengar.

  För att vara en legosoldat krävs det emellertid att man är okänslig på ett eller annat sätt.

  – Det är en viss sorts människor som blir legosoldater. Alla vill inte bli legosoldater för att de vill fly någonting, det måste vara en kombination av båda, fortsätter hon.

  En av anledningarna till att Gaddafi använder sig av legosoldater i Libyen tros vara att dessa är mer benägna att döda folket än landets armé. Generellt menar Kristina Pollack att det är enklare att skada sådant som känns långt ifrån en själv.

  – Det som ligger långt ifrån är mindre smärtsamt. Om du släpper en bomb från himlen ser du inte människorna som dör till skillnad från om du står öga mot öga med en kniv i handen. Distans på ett eller annat sätt underlättar. En del skapar nog sin distans genom att se det som ett rent jobb, säger hon.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X