Legitimeringsprov skulle ge fler lärare

Alla som går en lärarutbildning blir inte bra lärare och alla bra lärare är inte utbildade. Därför föreslår vi att Sverige inför ett legitimeringsprov för lärare. Det skriver amerikanske utbildningsforskaren George Leef tillsammans med Gustaf Lorentz och Joakim Lundblad, Sydsvenska handelskammaren.

Under strecket
Publicerad
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Annons

Den svenska skolan halkar efter och mängder av elever går ut skolan utan kompletta betyg. Samtidigt ökar kompetensbristen bland svenska företag. Lärarjobben är avgörande för att vända utvecklingen. Läraryrket behöver få tillbaka sin status och knytas till en bredare arbetsmarknad och fler karriärmöjligheter.

Sydsvenska Industri- och Handelskammaren har intervjuat 500 gymnasielärare om deras jobb. Resultatet stämmer till eftertanke. Sex av tio lärare anser att de bara har fått en liten andel av sin yrkeskompetens från lärarutbildningen. Deras svar finner stöd i forskningen. Utbildningen är inte avgörande för lärarkvaliteten, men den begränsar ingångarna till lärarjobben. Därför föreslår vi att Sverige ska införa ett legitimeringsprov för alla som vill arbeta som lärare, vare sig de har läst en lärarutbildning eller inte. Sverige behöver fler bra lärare, oaktat hur de fick sin kompetens.

Annons
Annons
Annons