Legaliseringsvåg banar väg för spice

Ökningen av nätdrogen spice måste ses i ljuset av den starka liberalisering som skett när det gäller synen på marijuana och hasch, skriver professor Fred Nyberg.

Under strecket
Publicerad
Spice

Spice

Foto: WIKIPEDIA
Annons

Under de senaste veckorna har fallen med ungdomar som förts till sjukhus efter rökning av spice ökat explosionsartat. Så sent som bara för några dagar sedan rapporterade medierna om två ungdomar som fick tas in på sjukhus i Skövde för överdosering av drogen och tidigare har det handlat om fem personer i Gävle, tio personer i Visby och ett flertal på många andra platser i landet. Flera dödsfall där rökning av spice misstänks vara orsaken har inträffat i Sverige. Senast inträffade ett sådant dödsfall i Fagersta och många oroade väntar bara på att de ska bli fler. Vissa utpekar spice som en dödsdrog, men att den har en koppling till tetra-hydro-cannabinol (THC) i cannabis (marijuana och hasch) nämns endast lite försiktigt i sammanhangen och knappast någon har satt användning av spice i samband med den liberaliseringsvåg för rökning av marijuana som går över världen och främst i många stater USA. Där finns det dessutom forskning som visar att spice är ett populärt alternativ för dem som redan börjat med marijuana.

Jag har nyligen tillsammans med Maria Ellgren skrivit färdigt ett kapitel om cannabis i Studentlitteraturs nya upplaga av läroboken ”Beroendemedicin”. I det kapitlet skriver vi också om spice. Den nu aktuella drogen hamnar alltså inte tillsammans med vare sig kokain eller heroin, de annars vanliga dödsdrogerna. Spice finns med under rubriken ”Cannabis och cannabinoider” helt enkelt därför det innehåller flera syntetiska THC-lika substanser fast med betydligt större styrka än THC.

Annons
Annons
Annons