Annons

”Legalisering slår inte ut svart marknad”

Foto: Helena Landstedt/TT

Varken avkriminalisering eller legalisering av narkotika kommer åt roten till den problematik som ligger bakom gängkriminaliteten. Det skriver Peter Moilanen, chef för Narkotikapolitiskt center, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Peter Moilanen.

Foto: Pierre Andersson

I en debattartikel lyfter Ted Goldberg upp att nuvarande narkotikapolitik har stor del i det upptrappade våldet i spåren av gängkriminaliteten. Han menar att vi bör ändra målet från att försöka utrota narkotikan till ett mål om att minimera skadorna. Från Narkotikapolitiskt Centers sida skulle vi vilja utmana den bilden.

Vi delar verkligen oron för den gängkriminalitet som finns på våra gator och narkotikaförsäljning är mycket riktigt är en av intäktskällorna. Frågan är dock om en legalisering av narkotika skulle minska intäkterna på ett avgörande sätt för dessa gäng? Erfarenheterna från såväl Sverige som Nordamerika tyder inte på det. Över tid har vi haft olika gängkrig i Sverige. Ett sådant var det så kallade cigarettkriget i slutet av 1990-talet som handlade om smuggling av cigaretter och försäljning av sprit på krogar. Produkter som var och är legala. Gäng söker sin finansiering där det finns incitament att tjäna pengar vilket ofta handlar om produkter med punktskatter eller regleringar.

Annons
Annons
Annons