Annons

Italienska Lega mot storvinst i EU-valet

Partiledaren och inrikesminister Matteo Salvini klär sig folkligt snarare än i kostym och slips, hånar intellektuella och driver en kampanj mot flyktingar. På bara ett par år har han lyckats öka stödet för Lega från fyra procent till vad som väntas bli över trettio procent.
Partiledaren och inrikesminister Matteo Salvini klär sig folkligt snarare än i kostym och slips, hånar intellektuella och driver en kampanj mot flyktingar. På bara ett par år har han lyckats öka stödet för Lega från fyra procent till vad som väntas bli över trettio procent. Foto: Angelo Carconi/AP/TT

Han hånar intellektuella och driver en intensiv Twitterkampanj mot flyktingar. Matteo Salvini är Italiens nye starke man som förvandlat Lega – och inför EU-valet går partiet som på räls. Nu säger Salvini sig vilja påverka unionen inifrån.

Under strecket
Elin Swedenmark / TT
Publicerad

Francesco Tomellini och Michele Paroni diskuterar på en bar i Peschiera, invid Gardasjön. De tror att Matteo Salvinis EU-kritik är att sätt att hitta en ny syndabock.

Foto: Elin Swedenmark/TT Bild 1 av 4

Barnaba Gottardi, till vänster, pratar med Francesco och Valeria. Han tycker att Europa borde dela på ansvaret för flyktingarna, särskilt eftersom Italiens ekonomi går på knäna.

Foto: Elin Swedenmark/TT Bild 2 av 4

Vittorio Abrignani kommer från Sicilien men har bott i över 20 år i norra Italien. Under hans uppväxt blev syditalienare ofta hånade – och han tycker att Lega hycklar som nu försöker representera också södra Italien.

Foto: Elin Swedenmark/TT Bild 3 av 4

Barnaba Gottardi är orolig för Italiens krisande ekonomi – och tycker inte att EU hjälper landets situation. "Men att lämna unionen skulle vara som att återvända till medeltiden", säger han.

Foto: Elin Swedenmark/TT Bild 4 av 4

Italiens inrikesminister Matteo Salvini poserar med en k-pist i handen på ett av de senaste fotona av honom som florerar på sociala medier. Det lades upp av Legas kommunikationschef, ihop med en text om att partiet står beväpnade inför alla som "försöker smutsa ner partiets rykte". Bilden drog i gång ännu en stormig debatt på italienska sociala medier, som Salvini flitigt använder för att skapa opinion. Där varvar han angrepp på flyktingar, "godhetsivrare" och kommunister.

"Våra far- och morföräldrar offrade sig för att utlänningarna inte skulle komma in. Jag gör och kommer göra samma sak. Italienarna först!" skrev han nyligen i ett av sina många Twitterinlägg.

Annons
Annons
Annons