Annons
X
Annons
X

”Ledsen om jag sårat henne”

Att kronprinsessan Victoria och prins Daniels nyfödda dotter fick namnet Estelle har skapat reaktioner. Den största kritikern, författaren Herman Lindqvist, säger till SvD.se att han är ledsen om hans gamla elev Victoria tagit illa vid sig. Men står fast vid kritiken.

Kungafamiljen tillsammans med familjen Westling på fredagen strax efter Te Deum i Prinsessan Sibyllas våning på Kungliga slottet.
Kungafamiljen tillsammans med familjen Westling på fredagen strax efter Te Deum i Prinsessan Sibyllas våning på Kungliga slottet. Foto: KUNGAHUSET.SE

Det var knappast ett väntat namn som kung Carl Gustaf läste upp på presskonferensen idag. Bland förhandsspekulationerna fanns namn som Sofia eller gamla drottningnamn som Kristina och Margareta. Men kronprinsessparet valde något nytt – den nyfödda prinsessan får tilltalsnamnet Estelle.

– Även om det är ett gammalt fint namn, samtidigt som det är modernt, så var det oväntat. Det var en högoddsare, säger hovexperten Sten Hedman till SvD.se.

Men medan Sten Hedman är positiv till namnet riktar populärhistorikern och författaren Herman Lindqvist svidande kritik mot namnvalet.

Annons
X

Under Aftonbladets live-sändning kommenterade Lindqvist namnet med att ”det låter som en nattklubbsdrottning” – ett uttalande som fick hård kritik både i läsarkommentarer och på twitter.

”Någon gång måste ju alla namn vara nya” och ”Gud vad Herman låter bitter!” är några kommentarer på mikrobloggen. Och bland läsarkommentarerna på aftonbladet.se är kritiken ännu hårdare. Många tycker att han är elak mot kungligheterna.

När SvD når Herman Lindqvist på fredagskvällen står han fast vid kritiken. Detta trots påhoppen mot honom under dagen, då bland annat Aftonbladets läsare fick rösta om vad de tyckte om Herman Lindqvists namn.

– Det har varit en hysteri. Men så här är det, normalt får ett ungt par kalla sina barn precis vad de vill, som är trevlig och fint. Det som skiljer Daniel och Victoria är att de är ett kronprinsesspar, vilket innebär att deras barn är en förlängning av den svenska historien och bär på ett arv, säger han till SvD.se.

Enligt Herman Lindqvist ska traditionerna följas när en tronarvinge får sitt namn och han är kritisk till att inte ett enda namn härstammar från tidigare svenska drottningar.

Han menar att Victoria och Daniel omedvetet påskyndar processen med att avveckla monarkin, genom att bli för folklliga.

Du är ju Victorias gamla lärare, vad säger du till dem som tycker att du är taskig mot henne?

– Jag har inte haft kontakt med kungahuset på länge, men jag är naturligtvis ledsen om jag har sårat henne. Men om någon frågar mig så säger jag vad jag tycker, säger han.

Historikern Dick Harrison inte håller med Herman Lindqvist. Namnvalet är visserligen ett brott mot den svenska traditionen, men ett val som kronprinsessparet har all rätt i världen att göra, säger han.

– Det är ett mycket överraskande namn och det avslöjar att de velat sätt en personlig prägel på namnet, precis som de gjorde med sin vigsel. Det avspeglar en viljeyttring man måste känna sympati för, säger Dick Harrison till SvD.se och fortsätter:

– Det traditionella och snudd på obligatoriska tidigare har varit namn som är helgade av traditionen, där vi har drottningnamn som Margareta, Kristina och Ulrika. Nu väljer de ett helt nytt namn, vilket är mycket ovanligt, men jag tycker det är skitsnack att de som föräldrar inte får välja vilket namn de vill. Det finns inga regler för vilket namn de måste välja.

Även om inte någon svensk drottning tidigare har haft namnet Estelle så finns det en koppling bakåt i kungafamiljens historia. Folke Bernadotte, som var kungens gudfar, gifte sig 1928 med amerikanskan Estelle Manville, som då fick namnet Estelle de Bernadotte. Äktenskapet varade ända till Folke Bernadottes död 1948 i Jerusalem.

– Han blev skjuten, mördad, i ett attentat när han var FN-sändebud nere i Palestina. Det är den koppling som slår mig direkt, säger Sten Hedman.

Namnet Estelle har funnits i Sverige sedan 1800-talet, men har aldrig varit särskilt vanligt. Sedan 2001 har Estelle namnsdag den 15 augusti, enligt Nationalencyklopedin.

I Sverige finns 1 217 kvinnor med förnamnet Estelle, enligt Statistiska centralbyrån. Av dessa har 604 Estelle som tilltalsnamn. 23 personer har efternamnet Estelle.

Den nyfödda barnet får också namnet Silvia efter sin mormor och Ewa efter sin farmor. Det fjärde namnet är Mary – även det namn som Herman Lindqvist inte ger mycket för

– Det är inget fel på Ewa, men det är inte heller ett kungligt namn. Mary förstår jag inte heller, det svenska namnet är Maria, säger han till Aftonbladet.

Namnforskaren Eva Brylla överraskades av att den nyfödda prinsessans namn inte är några modenamn.

– Estelle är en fransk form av Stella som kommer från latin och betyder stjärna, säger hon.

När Estelle börjar på förskolan kommer de jämnåriga flickorna enligt Eva Brylla heta sådant som Sigrid, Ingrid, Tora och Tyra.

– Estelle är absolut inte ett modenamn och det är ju intressant, säger Eva Brylla.

Reaktioner på namnet svd.se Fick du en bebis samma dag som Victoria? Hör av dig till SvD mailto:hannes.delling@svd.se
Annons
Annons
X

Kungafamiljen tillsammans med familjen Westling på fredagen strax efter Te Deum i Prinsessan Sibyllas våning på Kungliga slottet.

Foto: KUNGAHUSET.SE Bild 1 av 16

Första bilden på prinsessan kom ut på kungahusets Facebook-sida.

Foto: KUNGAHUSET.SE Bild 2 av 16

Historikern Dick Harrison.

Bild 3 av 16

Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, prins Daniel och prins Carl Philip under tacksägelsegudstjänsten Te Deum i Slottskyrkan i Stockholm.

Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX Bild 4 av 16

Tord Magnuson, Olle Westling, Ewa Westling, Anna Söderström (prins Daniels syster), maken Mikael Söderström och Marianne Bernadotte under tacksägelsegudstjänsten Te Deum i Slottskyrkan i Stockholm.

Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX Bild 5 av 16

Ewa och Olle Westling anländer till tacksägelsegudstjänsten Te Deum i Slottskyrkan i Stockholm.

Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX Bild 6 av 16

Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, prins Daniel och prins Carl Philip under tacksägelsegudstjänsten Te Deum i Slottskyrkan i Stockholm.

Foto: SCANPIX Bild 7 av 16

Klockan tolv på fredagen hölls, helt enligt traditionen, en tacksägelsegudtjänst, Te Deum, i Slottskyrkan. Inbjudna gäster var kungafamiljen, representanter för riksdagen, regeringen och andra personer från det officiella Sverige, samt personal från hovet. Bilden: Prins Daniel, drottning Silvia, överhovpredikanten Lars-Göran Lönnermark och kung Carl Gustaf under tacksägelsegudstjänsten.

Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX Bild 8 av 16

Kung Carl Gustaf meddelar att den nyfödda prinsessan ska heta Estelle Silvia Ewa Mary och är hertiginna av Östergötland vid en konselj på Stockholms slott.

Foto: SCANPIX Bild 9 av 16

Fredagens vittnesbekräftelse, där det kungliga barnet med namnet Estelle Silvia Ewa Mary visades upp, skedde enligt traditionen för talmannen Per Westerberg, överhovmästarinnan Alice Trolle Wachtmeister riksmarskalk Svante Lindqvist och statsminister Fredrik Reinfeldt där kvartetten undertecknade ett vittnesdokument med namn och sigill på Haga slott tidigt på morgonen.

Foto: SCANPIX Bild 10 av 16

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven anländer till tacksägelsegudstjänsten Te Deum i Slottskyrkan i Stockholm.

Foto: SCANPIX Bild 11 av 16

Miljöminister Lena Ek och jordbruksminister Eskil Erlandsson anländer till tacksägelsegudstjänsten Te Deum i Slottskyrkan i Stockholm.

Foto: SCANPIX Bild 12 av 16

Centerpartiets ledare Annie Lööf och energiminister Anna-Karin Hatt anländer till tacksägelsegudstjänsten Te Deum i Slottskyrkan i Stockholm.

Foto: SCANPIX Bild 13 av 16

Migrationsminister Tobias Billström med miljökonsult Sofia anländer till tacksägelsegudstjänsten Te Deum i Slottskyrkan i Stockholm.

Foto: SCANPIX Bild 14 av 16

Anna Maria Corazza Bildt anländer till tacksägelsegudstjänsten Te Deum i Slottskyrkan i Stockholm.

Foto: SCANPIX Bild 15 av 16

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia träffade släktingar till kungen på Bernadotte-museet i Pau under deras officiella statsbesök i Frankrike 1980. På bilden från vänster drottning Silvia, M. Labarrere borgmästare i Pau, Christiane de Bernadotte, Katrin de Bernadotte, Estelle de Bernadotte, Mme Henry de Bernadotte och kung Carl Gustaf.

Foto: SCANPIX Bild 16 av 16
Annons
X
Annons
X