Annons
X
Annons
X

Ledningens agerande retar C-politiker

Dåligt omdöme, politiskt fel inriktning och slarv. Den kritik mot förslaget till nytt idéprogram som möter Annie Lööf är hård – och nu ifrågasätts partiledningens agerande.

– Det blev stökigt när båda vice ordförande gav sig in i debatten, säger riksdagsledamoten Fredrick Federley.

Annie Lööf direkt efter Centerns krismöte.
Annie Lööf direkt efter Centerns krismöte.

Från solen i Thailand till ett kylslaget Sverige – det blev en stressig gårdag för Centerledaren Annie Lööf. Debatten kring det nya idéprogrammet tvingade henne till försvar i medier och krismöte med partiets medlemmar.

Trots att Lööf hela tiden sagt att partistyrelsen inte ska uttala sig om förslaget till nytt idéprogram – utan låta medlemmarna debattera under remisstiden – gjorde hon ändå tydligt att hon är emot månggifte och slopad arvsrätt samt att förslaget om öppna gränser måste förtydligas.

Detta sedan förslaget till nytt idéprogram fått hård intern kritik. Fredrick Federley, som varit med och tagit fram förslaget, vänder sig emot att partiledningen gått ut i medierna och tagit ställning i specifika frågor.

Annons
X

– Förste och andre vice ordföranden borde inte ha gått ut och pratat i sakfrågorna. Det blev stökigt, säger han och menar att Anna-Karin Hatts och Anders W Jonssons agerande var del i att Annie Lööf också tvingades ut på banan.

Flera av de centerpartister SvD talat med anser att det är problematiskt att ledningen inte följt planen att låtit diskussionen blomma.

– Vi hade en plan från partistyrelsens sida redan från början, vi skulle låta diskussionen finnas ute i distrikt och avdelningar först. Sen är det självklart omöjligt för Annie Lööf att inte kommentera när båda vice ordförande gjort det, säger Hanna Wagenius, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Förslaget till nytt idéprogram lades fram den 18 december förra året efter nästan ett års arbete. Men flera av förslagen fick en rad centerpartister att gå i taket. Både Per Ankersjö, ordförande för idégruppen, och Fredrick Federley anser dock att en rad missförstånd uppstått.

  • Plattare skatt

  Förslaget talar om en plattare skatt för att öka samhällets välstånd.

  – Vi har redan två eller tre stämmobeslut i frågan. Ändå har det framstått som att det är helt nytt. Vi har drivit det i budgetförhandlingar i flera år, säger Fredrick Federley.

  • Fri invandring

  Också det är en skrivning som funnits med tidigare. Redan i partiprogrammet 2001, fanns en formulering om fri rörlighet över gränserna.

  • Förändrad skolplikt

  I förslaget har dagens skolplikt ersatts med en läroplikt.

  – Bakgrunden är att det läggs ner byskolor på löpande band i hela landet just nu. Det finns en stor opinion mot det, och vi vill därför se en flexiblare regler. Då kan till exempel föräldrar tillsammans med kommunen kan se till att barnen får undervisningen i byn tre dagar och i skolan två dagar, säger Per Ankersjö.

  • Äktenskap och arvsrätt.

  ”Politiken bör varken avgöra hur många människor man får leva tillsammans med, gifta sig med eller vem som ska ärva ens tillgångar”, står att läsa i förslaget – som Lööf alltså tagit avstånd från.

  Enligt Per Ankersjö var en av tankarna bakom förslaget till nytt idéprogram just att skapa debatt. Flera personer som SvD igår talade med är också positiva till den diskussion som uppstått. Men det finns också hård kritik kvar inom partiet – både lokalt och i toppen.

  – Det kan ha varit så att några i gruppen fått dominera och de andra har känt sig överkörda. Men jag tycker det är en kombination av slarv, dåligt omdöme och politiskt fel inriktning. Vi i partistyrelsen måste arbeta om detta rejält och vi har nu väldigt kort tid på oss att bli eniga kring detta, säger Kristina Jonäng, som sitter i partistyrelsen.

  Lisbeth Lennartsson är kommunalråd i Borgholm där C fick 25,4 procent i valet 2010, menar att partiet med förslagen ”tagit rejäla kliv bort från kärnideologin”:

  – Folk känner ju inte igen sig. Idégruppen har gått bort ifrån socialt ansvarstagande och trygghet och fokuserar enbart på frihet. Det stämmer rätt väl med ungdomsförbundet CUF som vill provocera lite mer. Men även som vision har man här gått ett steg för långt.

  Ronny Jonsson, ordförande för Centerpartiet i Bjursholm i Västernorrland, är rädd för att ”traditionalisterna släppt det lite för långt”.

  Har du förtroende för Annie Lööf?

  – Det har sjunkit då man ser det här resultatet. Det har sjunkit för flera personer, men hon är trots allt ansvarig för det här i slutändan. Men vi får se hur det slutar.

  Annons
  Annons
  X

  Annie Lööf direkt efter Centerns krismöte.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X