Annons
X
Annons
X

Lediga. Utgå.

Efter 200 år
gör svensk
värnplikt
patron ur. Att göra lumpen blir
historia
liksom begrepp som mönstring, muck och repmånad. I framtiden ska frivilliga soldater anställas för att sköta
försvaret
av Sverige.

[object Object]
SvD:s fotograf Simon Paulin har följt Amfibieinsatskårens första plutons andra grupp under våren. Gruppen ingår i den sista kullen som genomför värnplikten i Sverige. Foto: SIMON PAULIN

Det är solig försommardag och parken vid Berga slott lyser av grönska. Löjtnant Olle Håkansson, chef över Närskyddsplutonen, blickar ut över Hårsfjärden. För 28 år sedan genomfördes här en dramatisk ubåtsjakt med minor och sjunkbomber. Nu finns inga främmande farkoster i vattnen. Sverige ska försvaras med fredsbevarande styrkor i andra länder och från fredag den 1 juli är lumpen frivillig.

–Utmaningen blir att få rätt personer att söka. Vi vill inte ha några möpare, militärt överintresserade personer, säger Håkansson.

Enligt ÖB, Sverker Göranson, ska fram- tidens försvar vara en spegelbild av den svenska befolkningen. Rekryteringskampanjen är i full gång. Sökes: ”Individer som är nyfikna, engagerade och har förmågan att ta till sig tekniska och kulturella kunskaper från en avancerad utbildning” lyder annonsen på försvarsmaktens hemsida.

Annons
X

Genom det gamla pliktsystemet hade försvaret tillgång till samtliga unga män i Sverige. En unik mix av kunskap, bakgrund och erfarenhet som fritt placerades på olika förband i landet. Kvinnor ingick inte i underlaget och det dröjde ända till 1980 innan den halvan av befolkningen fick möjlighet att göra lumpen.

För unga män blev värnplikten ett tillfälle att möta jämnåriga från alla samhällsskikt. Tillsammans fostrades, plågades och längtade man på luckan efter permission. Fysik och begåvning avgjorde placeringen, inte klass eller social bakgrund. Lumpen fungerade som ett socialt kitt och en gemenskap i samhället. Något som enligt kritikerna nu går förlorat.

Olle Håkansson har utbildat värnpliktiga i 45 år. Idag upplever han sig ofta som en extrapappa och arbetsdagen tar sällan slut klockan 17. Annat var det på 1960-talet. Då gällde kortklippt hår, uppsträckning och bestraffning. Standardsvar förväntades, annars blev det armhävningar.

–Det var stundtals tufft på gränsen till det tillåtna. En del värnpliktiga mådde nog inte särskilt bra. Mycket har blivit bättre idag.

Trots den tuffa verkligheten har värnplikten inspirerat till mängder av underhållning. I klassiska filmer om Soldat Bom spelar Nils Poppe den överambitiöse soldaten Fabian Bom som driver befälen till vansinne. Det var stor humor på 1940- och 50-talet. I Rep- månad från 1979 försöker hjälten Oskar Lövgren, spelad av Janne Loffe Carlsson, smita från fältövningar för att ragga tjejer.

Tiderna förändras men temat är detsamma: att reta och sätta sig upp mot befäl, tokiga upptåg och att inte lyda order. Precis som alla otaliga lumparhistorier, mer eller mindre (o)sanna, som har fötts ur den svenska värnplikten.

Under 1970-talet luckrades disciplinen upp. Rekryterna fick behålla sina frisyrer och ifrågasatte utan att omgående hamna i arresten. I samhället växte kritiken mot försvaret och protesterna mot Vietnamkriget spillde över på officerarna. Men, konstaterar Olle Håkansson, bättre soldater än i slutet av 1970-talet har vi nog aldrig haft.

–De var friska och starka, duktiga att jobba och lojala mot gruppen och plutonen.

På flummiga 1970-talet? Löjtnant Håkansson har sin egen teori. Att man åt och sov bättre, inga datorer höll ungdomar uppe nattetid. Regementet låg på bygden och var en del av samhället, vilket ledde till god moral. Krigsuppgiften var solklar: att försvara just den platsen.

Och det var just så den svenska värnplikten föddes. För att förhindra en upprepning av ryssarnas ockupation av Gotland 1808 skapades Gotlands nationalbeväring. Drygt 7000 gotlänningar, 15–50 år, fick militär träning och utrustning. 1812 infördes den allmänna beväringen, och alla svenska män, 21–25 år, fick en tolv dagar lång militär utbildning.

Under årens lopp blev utbildning och tjänstetid allt längre och 1904 infördes en allmän värnplikt. Men efter första världskriget svängde pendeln. 1925 undantogs en tredjedel av de värnpliktiga från tjänstgöring och riksdagen beslöt om stora nedskärningar av det svenska försvaret.

I det nedrustade Sverige ryckte Percy Rahm, snart 90 år, in i det militära. Idag lever han ett behagligt pensionärsliv i en villa i sörmländska Björnlunda. Men de dramatiska beredskapsåren finns närvarande och han minns dem som det var igår.

Det var för nästan på dagen 70 år sedan, den 19 juni 1940, och i Europa spred sig andra världskriget. I Sverige var det bråttom att rusta upp och man letade efter vapen och utrustning från andra länder.

Percy Rahm, då 19 år, hamnade på I10 i Strängnäs.

–Man var naturligtvis lite ängslig. Försvaret var nedrustat, ”inte ett öre till försvaret”, hade politikerna gått till val på. Så kom kriget och vi skulle slåss utan vapen, minns han.

Utbildningen var snabb, enkel och hård. Vid mönstringen blev Percy uttagen till studentbeväring och utbildades till befäl för pansartrupperna. Uppgiften var att bekämpa stridsvagnar med en lättare kanon, som förflyttades med arbetshästar som bönder i trakten hade lånat ut. Ofta fick de öva att dra den 375 kg tunga kanonen för hand genom svår terräng. Gärna med gasmask för att göra det extra jobbigt.

–Befälen körde hårt med oss, två av mina vänner hoppade av direkt.

Ryktet gick också att en värnpliktig tagit sitt liv efter en större övning, ”Hjälmare- manövern” då pressen var extrem.

Inflytande och medbestämmande var det knappast tal om. Norge och Danmark var redan ockuperat och snart kanske även Sverige. Genom ”vänjningsövningar” fick mannarna bereda sig på krigets helvete. Soldaterna låg i ringformade löpgravar med huvudet in mot mitten. Där placerades trotylladdningar, olika stora och med olika lång stubin.

Syftet var att vänja dem vid att det kunde smälla, närsomhelst.

Både trumhinnor och klockor sprack.

– Det hade varit bättre att spara öronen till kriget än att göra sig av med dem innan, tycker Percy Rahm och skrattar.

Trots allt minns han de dramatiska åren med nostalgi. Han var en äventyrlig ung man, ”lite av en stridis” säger han själv, som ville utsätta sig för strapatser. Och eftersom han inte var motiverad att studera blev det militära en utväg och ett sätt att komma hemifrån.

Värnplikten bestod till att börja med av tre månader men förlängdes hela tiden. Efter ett år tog Percy Rahm värvning och skulle utbildadas till stridsvagnsförare. Efter en snabbgenomgång av spakar, gas och broms var orden ”Framåt!”. Percy, som inte ens hade körkort, körde snabbt av vägen och blev utskälld av en rasande löjtnant. Det fanns inga begränsningar, mannarna övade för fullt, körde sönder bilar och motorcyklar som sedan reparerades på regementets verkstad.

**
BILDSPECIAL MED LJUD | SvD:s fotograf har följt Amfibieinsatskårens 1:a pluton under våren
**

BILDSPECIAL MED LJUD wwwc.svd.se
Annons
Annons
X

SvD:s fotograf Simon Paulin har följt Amfibieinsatskårens första plutons andra grupp under våren. Gruppen ingår i den sista kullen som genomför värnplikten i Sverige.

Foto: SIMON PAULIN Bild 1 av 8

De värnpliktiga i Amfibieinsatskårens första pluton har nu legat inne i snart två månader. Sakta men säkert stöps de till soldater.

Foto: SIMON PAULIN Bild 2 av 8

Emilio Arango är en av de sista ungdomarna som gör lumpen i Sverige.

Foto: SIMON PAULIN Bild 3 av 8

Ansikte! Armhålor! Pungen! Det är ropen som hörs runt tvättfatet där rekryterna Eklund, Zetterlund och Arango utför kvällshygien.

Foto: SIMON PAULIN Bild 4 av 8

Anton Skivling, 19 år Karlskrona.

Foto: SIMON PAULIN Bild 5 av 8

Jonathan Menning under skjutövning på Väddö.

Foto: SIMON PAULIN Bild 6 av 8

1:a pluton marscherar.

Foto: SIMON PAULIN Bild 7 av 8

Anton Skivling sitter eldvakt.

Foto: SIMON PAULIN Bild 8 av 8
Annons
X
Annons
X