Annons
X
Annons
X

Lediga lägenheter för ungdomar ökar snabbt

Antalet ungdomslägenheter som lämnas till bostadskön ökar. Förra året fick Bostadsförmedlingen in 145 sådana lägenheter, vilket kan jäm­föras med tre året innan. Och ökningen väntas fortsätta i år.

Foto: HASSE HOLMBERG / SCANPIX

Antalet lediga ungdomslägenheter i Stockholm ökar dramatiskt, även om ökningen sker från i stort sett noll. Förra året fick Bostadsförmedlingen in 145 lägenheter på max 30 kvm som kunde sökas av ungdomar mellan 18 och 25 år.

–Ungdomslägenheter hjälper unga människor in på bostadsmarknaden. Satsningarna från de kommunala bolagen gör att vi förväntar oss en ytterligare ökad tillströmning till våra bostads­sökande ungdomar under det kommande året, säger Per Anders Hedkvist, vd för Stockholms stads bostadsförmedling.

Merparten av ungdomslägenheterna ägs av Svenska Bostäder, Stockholmshem och Huge i Huddinge. Stockholmshem öronmärker sedan förra året alla lägenheter under 30 kvm till ungdomar. På så vis undviker man också att de används som övernattnings­lägenheter.

Annons
X

Igår fanns nio lediga ungdomslägenheter på Bostadsförmedlingens hemsida. Dessutom fanns nio lägenheter med korttidskontrakt.

Ungdomslägenheterna fördelas efter turordning med ett rul­lande schema. När en lägenhet förmedlats till köande 25-åringar går nästa till någon som är 24 och så vidare ner till 18 år. Sedan börjar det om. Om ingen i den aktuella åldersgruppen anmäler sig annonseras lägenheten ut igen till hela ålders­gruppen 18–25.

En ung man som anmälde sig till kön när han fyllde 18 kunde till exempel flytta in i en lägenhet på 27 kvm i Kärrtorp nu i januari. Det räckte med en kötid på två och ett halvt år.

På regeringsnivå arbetar man samtidigt för att underlätta ungdomarnas entré på bostadsrättsmarknaden. Nyligen föreslog man att bosparande ska bli avdragsgillt upp till ett halvt bas­belopp för alla under 34 år.

–Det är ett jättebra initiativ. Äntligen är frågan uppe på bordet. Ett tidigt bosparande är viktigt när en allt större del av lägenhetsbeståndet består av bostadsrätter, säger HSB:s vd Charlotte Axelsson.

Annons
Annons
X
Foto: HASSE HOLMBERG / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X