Annons
X
Annons
X

Ledarskribenter välkomnar Juholt som S-ledare

Ett modigt, långsiktigt och överlag bra val. Så kan man sammansatta vad några av landets ledarskribenter som SvD.se talat med anser om Håkan Juholt som ny partiledare för Socialdemokraterna.

Håkan Juholt, ny S-ledare, Karin Pettersson, politisk chefredaktör Aftonbladet, Göran Greider, cefredaktör Dalademokraten och Lena Sandlin, politisk chefredaktör på Västerbottens Folkblad.
Håkan Juholt, ny S-ledare, Karin Pettersson, politisk chefredaktör Aftonbladet, Göran Greider, cefredaktör Dalademokraten och Lena Sandlin, politisk chefredaktör på Västerbottens Folkblad. Foto: SCANPIX/SCANPIX ARKIV

Göran Greider, chefredaktör och politiskt debattör på Dala-Demokratren, tror att Juholt – som han kallar för en ”uppdaterad version av Östros”– kan bli ”jättebra” som partiledare för Socialdemokraterna.

– Han kan säkert sitta i tio år, säger han.

Framförallt tror han att Juholt är en person som kan ena partiet.

Annons
X

– Han retar inte upp någon till höger eller till vänster. Han är så nära nog man kan komma en gråsosse. Det är ingen som hatar honom i partiet, säger han.

Juholt är också smart och har inte profilerat sig särskilt starkt i någon fråga. Samtidigt kan han visa sig färgstark och nå fram i media, menar Göran Greider.

– Genom sin personlighet kan han ge en känsla av trygghet. Han ger ett stabilt intryck. Men han saknar statsrådserfarenhet. Han har ingen vana vid att sitta i regering men det kan vara en fördel, säger han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet, anser att Håkan Juholt är ett modigt val.

  – De väljer något nytt som signalerar förändring, vilket jag tror också är nödvändigt, säger hon.

  Dock menar hon att det är svårt att veta var Håkan Juholt står, även om han är en erfaren parlamentariker, och som ordförande i försvarsutskottet sytt ihop svåra blocköverskridande överenskommelser om försvarspolitiken.

  – Han står stadigt i Socialdemokraternas mittfåra och har förts fram av partivänstern. Hans uppgift blir att läka det här sargade partiet. Men vad han vill med politiken är svårt att veta, säger hon.

  Karin Pettersson tycker också att Håkan Juholt verkar vara en ganska tillgänglig och avslappnad person, som har ett öppet förhållningssätt till media.

  – Han är omtyckt, en person med få fiender och det är också därför blev han vald, säger hon.

  Och även om han är en doldis för allmänheten, så tycker hon ändå att han på pressträffen visade att han kommer att trivas i rollen.

  – Han kändes trygg och säker. Hur det går för honom i framtiden är dock svårt att sia om. Han är ett oskrivet blad, säger Karin Pettersson.

  Hon tror att Håkan Juholt är tänkt som ett långsiktigt val, som man hoppas ska vända på socialdemokratin.

  – Nu blir det intressant att se vilka personer som hamnar bredvid honom, främst vem som blir ekonomisk talesperson, säger hon.

  Lena Sandlin, politisk chefredaktör på Västerbottens Folkblad, anser att Håkan Juholt är en man som står tryggt förankrad i den socialdemokratiska ideologin.

  – Det här är ingen nödlösning. Han är absolut den bästa kandidat partiet kan få fram i dag och framtiden byggs också på honom, säger hon.

  Hon tycker också att han för en aktiv idédebatt, något som partiet har saknat.

  – Det är ett mycket bra val för Socialdemokraterna. Det är en konsensuskandidat och inte en konfliktkandidat. Han har stort förtroende och har glimten i ögat. Många förväntade sig också att det skulle bli just han, säger hon.

  Lena Sandlin berättar att han är omtyckt av väldigt många i partiet och att han kommer att fylla sin plats. Dessutom tror hon att han också kommer att återinföra en lust för politiken inom partiet i det förnyelsearbete som är på gång.

  – Partiet har varit tråkigt, och stått och stampat. Socialdemokraterna måste in i processen att bli ett öppet parti. Partiet måste förändras och Håkan Juholt är en modern ledare, säger hon.

  Att han är ett relativt okänt kort ser hon inte som ett problem.

  – Han har ett fantastiskt bra tilltal och är en duktig retoriker. Borgarna får nog se upp, för nu kommer Socialdemokraterna att tala med hög röst igen.

  Sydsvenskans Erik Magnusson kallar Håkan Juholt för ”den gyllene kompromissen”. Enligt Magnusson fanns det ett starkt stöd för både Mikael Damberg och Thomas Östros, men även ett starkt motstånd. Juholt däremot har inte lika starka fiender inom partiet.

  – Han anses ha en betydligt mer vänsterinriktad profil än Östros och Damberg, men står ändå stabilt i en socialdemokratisk mittfåra. Han står till exempel för en traditionell socialdemokratisk försvarspolitik, säger han till tidningens
  nätupplaga.

  I Magnussons ögon är Juholt är en person som framstår som mer folklig och mer frispråkig än både Östros och Damberg.

  – Han har lätt för att uttrycka sig drastiskt utan att därför trampa någon på tårna.

  Göteborgspostens reporter Dick Henriksson, skriver i en
  analys på tidningens hemsida att Juholt har ett rykte om sig att vara entusiasmerande, en bra agitator och debattör.

  Om han har potential att lyfta partiet till valseger 2014 återstår enligt Henriksson emellertid att se.

  ”Det finns många sår som först måste läkas, många motsättningar som skall överbryggas innan Socialdemokraterna är stridsberedda. Det blir hans uppgift att skapa enighet, få igång en politisk och ideologisk diskussion som återger partiet ett bortblåst självförtroende”, skriver han.

  Juholt styrkor är enligt Henriksson att han är erfaren, har god kännedom om partiet och att han inte identifieras som ansvarig för de två senaste valförlusterna.

  ”Svagheten är att han inte är en kändis, men det lär inte dröja många veckor förrän media rått bot på det handikappet”, skriver Henriksson.

  Margit Silberstein är politisk kommentator på SVT. Hon har svårt att se att duon Jämtin och Juholt ska ”ta upp den handske som Mona Sahlin kastade” när hon tog avstånd från partiets valpolitik och enligt vissa valde en blåare linje.

  ”Snarare kommer den nya ledningen att ta till sig den rapport som partiets kriskommission lade fram för någon vecka sedan. Den fjärmar sig tydligt från mitten i riktning vänster”, skriver hon i en
  kommentar på kanalens hemsida.

  Ett viktigt krav från partiet har enligt Silberstein varit att den nye ledaren ska kunna ge statsminister Fredrik Reinfeldt en värdig match.

  ”Återstår att se om Juholt lever upp till det kravet. Andra önskemål från kravlistan är att nästa ledare ska ena partiet. Juholt har ett stort jobb framför sig att ena ett sargat parti”, skriver hon.

  VERONIKA ÅSTRÖM

  Annons
  Annons
  X

  Håkan Juholt, ny S-ledare, Karin Pettersson, politisk chefredaktör Aftonbladet, Göran Greider, cefredaktör Dalademokraten och Lena Sandlin, politisk chefredaktör på Västerbottens Folkblad.

  Foto: SCANPIX/SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X