Annons
X
Annons
X

Ledande euroekonomer: en humanitär kris är att vänta

Europa rör sig mot en katastrof av enorma proportioner - såväl ekonomiskt som humanitärt. Det hävdar 17 ledande ekonomer i en ny rapport. Det finns fortfarande en möjlighet att rädda unionen - men då krävs det drastiska lösningar, skriver de.

Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

”Breaking the Deadlock: A Path Out of the Crisis” (Bryta dödläget: En väg ut ur krisen). Så heter en ny rapport från The Institute For New Economic Thinking där 17 ledande internationella ekonomer utvärderar den ekonomiska krisen i Europa och ger tips på hur unionens politiker ska ta sig ur knipan.

Deras grundtes är att Europa aningslöst rör sig mot en såväl ekonomisk som humanitär katastrof där ”en dominobricka efter den andra” den senaste tiden har fallit in i krisen. Senast ut: Spanien, som enligt experterna bara är dagar ifrån en allvarlig likviditetskris.

Skeendet måste stoppas snarast, menar ekonomerna. Och ansvaret ligger inte bara hos de krisande länderna, något som skiljer sig från det
uttalande finansmarknadsminister Peter Norman gjorde i SvD Näringsliv nyligen.

Annons
X

LÄS MER:
Norman: Problemländerna måste föra trovärdig politik.

Enligt de 17 ekonomerna ligger ansvaret snarare hos samtliga europeiska länder som de menar alla är bidragande till krisen.

Att lösningen måste ske kollektivt är något som Europas politiker känner till, trots det har de i flera månader låtit euron driva mot en kollaps och en humanitär katastrof. Det då de i stället har lagt fokus på att käbbla om vilken lösning som är den bästa för att lösa dödläget i den europeiska ekonomin, menar experterna.

”En framgångsrik krishantering måste vara kollektiv och göras via en bördefördelning mellan länderna. Att låta bli att göra denna kollektiva konstruktiva åtgärd kommer leda till att euron löses upp”, skriver forskarna.

LÄS MER:
”Eurokrisen orosmoln över världsekonomin”

I går rapporterade flera medier att kreditvärderingsinstitutet Moodys kan sänka Tysklands, Nederländernas och Luxemburgs rating. Enligt författarna till rapporten är fler nedgraderingar att vänta.

Men allt är inte mörkt. Om man ska tro experterna finns det en lösning. Den engelska tidningen The Telegraph sammanfattar det så här: för det första skulle oroligheterna i euroområdet kunna stabiliseras ganska omgående genom att skapa en ”lender of last resort”; det vill säga en finansiär som kan tänka sig att bidra när alla andra vägar är stängda, genom att mobilisera ECB - eller genom att ge den europeiska stabiliseringsmekanismen, ESM, en egen banklicens så att den kan låna pengar från ECB.

För att angripa problemet vid roten anser ekonomerna att unionens länder bör lägga alla skulder som överstiger 60 av landets BNP, allt enligt Maastrichtavtalet, i en gemensam pott med Tysklands kreditvärdighet som garant. På så sätt är varje land ansvarigt för sina egna skulder men har rätt att ställa ut gemensamma euroobligationer till marknaden.

Enligt ekonomerna skulle lösningen kortsiktigt innebära stora kostnader för Tyskland men skulle i det långa loppet bli betydligt billigare för landet än om euron verkligen kollapsar, vilket uppskattningsvis skulle kosta Tyskland tre tusen miljarder euro, skriver The Telegraph.

LÄS MER:

ANALYS: Spanien på väg mot akuten”

Annons
Annons
X

Angela Merkel.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X