Annons

Ledamoten: Fel att det handlar om två stridande lag

Jayne Svenungsson
Jayne Svenungsson Foto: Daniel Nilsson

Å ena sidan ett reaktionärt patriarkat, å andra sidan ett par djärva framåtsträvande kvinnor – bilden som sprids av Svenska Akademien i medierna är felaktig. Situationen är mycket mer komplex än så. Det menar teologen Jayne Svenungsson, som invaldes i Svenska Akademien 2017, i en mejlintervju med Svenska Dagbladet. Hon är en av 11 ledamöter som är kvar i Akademien.

Publicerad

Vilken ställning tog du i frågan om att Sara Danius skulle lämna som ständig sekreterare?

”Jag var av flera skäl inte närvarande vid sammankomsten igår och tog alltså inte ställning för Sara Danius tillbakaträdande. Det har ju snabbt målats upp en mediebild av två lag som strider mot varandra. Så enkelt är det inte. Jag har under den gångna veckan enbart representerat mig själv och står inte bakom uttalanden som gjorts av andra ledamöter. Det som var viktigt för mig var att stå för att jag röstade mot Katarina Frostensons uteslutning. I övrigt har jag velat ligga lågt då det bara är ett par månader sedan jag tog mitt inträde och jag saknar de långa perspektiven bakåt för att kunna fälla några drastiska domar. Men givet den akuta splittring som nu är ett faktum, så tror jag att Sara Danius gjorde ett klokt val i att träda tillbaka.”

Jayne Svenungsson höll sitt inträdestal vid Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Stora börssalen den 20 december förra året.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 2

Jayne Svenungsson.

Foto: Daniel Nilsson Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons