Margaretha Rossholm Lagerlöf:LeBrun var franska hovets reklammakare

Versailles takmålningar har en given hjälte, Ludvig XIV, som beställde verken. Konstnären Charles LeBrun använde sig av en visuell retorik och ett ideologiskt språk som kan jämföras med dagens reklam. Det bör dock inte alltför lätt avfärdas som estetiskt ovärdigt.

Under strecket
Publicerad
Annons

D’Artagnan, musketörernas kapten, dog i slaget vid Maastricht i juni 1673. Det var under Ludvig XIV:s krig mot Holland. Det var kungens krig, men Ludvig själv ledde inte trupperna. Fransmännens armé var Europas största, den rörde sig med en ofattbar snabbhet och precision. Ändå blev förlusterna stora vid Maastricht. Staden och dess försvarare bjöd hårt motstånd. Soldater, anfallare och försvarare, dog i belägringsdikena och vid brofästena, lemlästade. Ögonvittnesskildringar för tankarna till första världskrigets skyttegravar eller Napoleontidens slagfält i berättelser av Stendahl eller Tolstoj. Flanderns mark är mättad av döda från flera århundraden.

I Versailles enorma spegelgalleri kan man se kriget mot Holland. En dubbelkomposition med ”passagen över Rhen i närvaro av fiender 1672” och ”kungen intar Maastricht på tretton dagar 1673” dominerar den norra sidan av galleriets tak. I söder finns en pendang, en ännu mer framhävd och glorifierad seger över Gent i krigets slutskede, också denna scen är tvådelad. De militära triumferna iscensätts med mytologiska gestalter livligt agerande till Frankrikes hjälp.

Annons
Annons
Annons