Lear stänger fabriker

Amerikanska Lear stänger i ett första skede fem anläggningar i USA och Europa. I Sverige sysselsätter Lear över 3 000 men jobb har flyttats till Polen och Baltikum.

Under strecket
Publicerad
Annons

Efter ett dåligt första kvartal med förlust i rörelsen aviserar Lear Corporation i Michigan stora ingrepp. Lear är en av världens största underleverantörer till bil- industrin med inredningar, säten och elektriska system. Man har 110 000 anställda i 34 länder.
I ett första skede berörs fem anläggningar i Nordamerika och Europa samt administrativa funktioner. Målet är att avskaffa överflödig kapacitet och sänka produktionskostnader.
Man koncentrerar produktionen till vissa anläggningar och stänger andra. Viss tillverkning flyttas till lågkostnadsländer, en utveckling som redan har startat från bland annat Sverige.

Lears Sverigechef Jörgen Moschini ville inte svara på några frågor utan hänvisar till huvudkontoret i USA. Han har tidigare sagt att ”Sverige inte är konkurrenskraftigt”.
Inte heller på huvudkontoret i Michigan hade man något att säga utöver det allmänna press-meddelandet. Närmare besked kommer 29 juli, var enda kommentaren.
Lear har redan avvecklat i Bengtsfors. Den anläggning i Sverige som
nu anses ligga sämst till är Tanum i Bohuslän där dörrpaneler tillverkas till Volvo och Saab.
Enligt rapporter bygger Lear upp motsvarande kapacitet i Polen. Tanum har cirka 600 anställda. Även Lears anläggning i Färge-landa, Dalsland, anses vara i riskzonen. Många arbetstillfällen har redan försvunnit när produktion flyttats till Estland.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons