Le Mondes ekonomi i akut kris

ÖDESVECKA. Frankrikes främsta tidning står på konkursens brant, och riskerar redan i juli att få ställa in betalningarna. Inom tio dagar måste man ha en ny ägare. Samtidigt anklagas president Nicolas Sarkozy för orent spel.

Under strecket
Publicerad
Annons

Bilden utåt är katastrof. En av journalistikens främsta bastioner står på ruinens brant. Det handlar om Le Monde som inte i bara Frankrike ses som Tidningen med stort T, utan även globalt är en ”institution” tack vare spridning i hela världen och en redaktion som envist hävdar sin integritet. Liksom The Times och Frankfurter Allgemeine Zeitung, utgör Le Monde Europas absolut tyngsta press. Till symbolvärdet på hemmaplan bidrar också att Le Monde grundades ett halvår efter Dagen D, på uppmaning av motståndsrörelsens Général de Gaulle som ville garantera en fri röst för fransk demokrati medan naziockupanterna jagades ut ur landet.

Men i förra veckan blev det känt att en domstol i Paris har utsett en ackordsförvaltare för Le Monde, och det är nu allmänt känt att tidningen saknar pengar till de anställdas löner redan i juli.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons