Annons
X
Annons
X

LCHF-förespråkare: läkarna har fel

Efter att fem läkare igår slog larm om att LCHF-dieten kan vara farlig har debatten om fettet blossat upp på nytt. Martin Ingvar, professor i neurovetenskap, menar att statistiken som larmet baseras på är felaktig.

[object Object]
Martin Ingvar. Foto: TOMAS ONEBORG

Fem läkare hävdade i går i
en debattartikel att den så kallade LCHF-dieten kan orsaka förhöjda kolesterolvärden och därmed vara en bidragande orsak till stroke och hjärtproblem. De lutar sig på statistik som bland annat säger att allt fler unga kvinnor drabbas av hjärtinfarkter.

Martin Ingvar är professor i neurovetenskap vid Karolinska och har gett ut en bok om kost och hälsa.

Han menar att ökningen av hjärtproblemen har pågått sedan 90-talet och inte kan förklaras med den senaste tidens mattrender.

Annons
X

– Ökningen är snarare en följd av att man misslyckats med antirökkampanjer. Cigaretter i kombination med östrogen och övervikt är ingen bra pryl, säger han.

Han menar att den medicinska professionen borde inta en ödmjuk hållning till vad folk stoppar i sig.

– Vi har medverkat till att folk äter lightprodukter som innehåller en massa korta kolhydrater. Drickyoghurt som marknadsförs som nyttig kan innehålla lika mycket socker som en läsk.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han håller med de fem läkarna i mycket av det de skriver, men inte när det gäller fett och kolhydrater. Enligt Martin Ingvar äter vi i dag så mycket kolhydrater att vi blir metabolt störda vilket leder till högt blodsocker och diabetes.

  – Om man äter så mycket kolhydrater som Livsmedelsverket rekommenderar blir man hungrig. Man blir hungrigare av kolhydrater och mättare av fett. Vill man reglera sin vikt ska man minska på kolhydraterna och öka på fettet, säger han.

  Det viktigaste är att man inte köper förpackningar med fler än två eller tre e-nummer utan lagar mat från grunden.

  Läkaren Andreas Eenfeldt driver en blogg om kost och hälsa och han håller med om att statistiken presenteras på ett vilseledande sätt.

  – De här läkarna tycker att LCHF är dåligt och det får de gärna tycka. Men studier visar på att den här kosten ger minskad vikt och förbättrade värden.

  Men är det inte farligt att kolesterolvärdena ökar?

  – Kolesterolvärdena kan öka av LCHF men det är främst det goda kolesterolet som ökar. Jag har många patienter vars blodtryck och blodsockervärde förbättrats av LCHF.

  Andreas Eenfeldt menar att LCHF inte är nödvändigt för alla men att det kan ha positiva effekter för människor med övervikt, diabetes och högt blodtryck. Han poängterar att dieten inte går ut på att vräka i sig smör och bacon.

  – Det handlar om att minska på socker och stärkelse och öka på fett som olivolja och smör. Man kan ersätta pastan och riset med mer grönsaker, inte mer protein, säger han.

  För människor som kämpat med vikten i årtionden kan LCHF bli nästan en religiös uppenbarelse.
  Andreas Eenfeldt

  Fettdebatten väcker starka känslor och efter gårdagens debattartikel har många läsare hört av sig till SvD. Anders Eenfeldt tror att det beror på att mat är så personligt och konkret.

  – För människor som kämpat med vikten i årtionden kan LCHF bli nästan en religiös uppenbarelse och de känner sig påhoppade när dieten får kritik. Men de allra flesta experterna är överens om att vi bör minska på socker och vitt mjöl, det är synen på det mättade fettet som varierar.

  Annons
  Annons
  X

  Martin Ingvar.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X