Annons

Läxhjälp ett tecken på misslyckad skolpolitik

Att läxhjälpsbranschen har exploderat säger något om att svensk skola i allt mindre utsträckning klarar av att ge alla barn och ungdomar samma förutsättningar och utmaningar. Det skriver Magnus Nilsson, förbundsordförande Socialdemokratiska studentförbundet.

Publicerad

För lite drygt en vecka sedan släpptes en rapport från regeringen som lägger förslag på att rut-avdraget bör utökas för att även börja gälla läxhjälp. Läxhjälp är något som hjälper många barn som har det svårt i skolan men som de senaste åren mer och mer har övergått till att nära en växande utbildningsindustri. De företag som genomför läxhjälp har växt kraftigt de senaste åren och likaså har deras omsättning, som i vissa fall har ökat med 1900 procent bara under de senaste fyra åren.

Läxhjälp har plötsligt blivit en mångmiljonbransch. I grunden säger detta något djupt oroväckande om hur svensk skola i allt mindre utsträckning klarar av att ge alla barn och ungdomar samma förutsättningar och utmaningar. Att barns förutsättningar att klara skolan är olika vet vi sedan länge men att alla ska ges samma möjligheter till en trygg, god och utmanande skola är för oss en självklarhet.

Annons
Annons
Annons