Laxermedlet blev till porlande guld

När Fernando Di Luca kom till Sverige i början av 1960-talet såldes olivolja endast som laxermedel på svenska apotek. I dag får han medalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet för sitt entreprenörskap.

Under strecket
Publicerad
Fernando Di Luca är utbildad kamrer men så många arbetsdagar på bank har det inte blivit.

Fernando Di Luca är utbildad kamrer men så många arbetsdagar på bank har det inte blivit.

Foto: SCANPIX
Annons

Fernando Di Luca är utbildad kamrer men så många arbetsdagar på bank har det inte blivit. Han lämnade den lilla fiskebyn Fano på sin vespa som 24-åring för att pröva lyckan utanför Italien och hamnade i Sverige 1961.

Liksom för många italienska invandrare fanns det gott om arbete i Sverige och Fernando Di Luca började som diskare och därefter portier på hotell Malmen på Södermalm i Stockholm. Här började uppbyggnaden av Di Lucas livsverk – att frälsa de svenska smaklökarna med italienska råvaror. Det italienska köket vilar, enligt Di Luca, på tre ben: olivolja, pasta och vin vilket också blev stommen till verksamheten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons