Annons
X
Annons
X
[object Object]
Foto: Tomas Oneborg

Laxen ska rädda pressad norsk ekonomi

BØMLO. Det råder en brutal baksmälla i Norge sedan oljepriset fallit. Nu talas det om lönesänkningar och om nödvändiga prioriteringar för att ställa om landet. Samtidigt har den svaga norska kronan lyft en helt annan industri till nya höjder – det rosa guldet i havet.

Bremnes Seashore säljer lax under två varumärken, Salma och Bømlo. Marknadschef Simon Økland visar runt i produktionen, innan laxarna lastas på lastbilar för transport vidare. Foto: Tomas Oneborg
Olav Svendsen är andra generationen att driva laxodlingen på Bømlo. Foto: Tomas Oneborg
Näringsliv
Långläsning

Simen Kaldefoss och Simon Økland är på väg ut med båten Britt Iren till en av Bremnes Seashores laxodlingar. Vid odlingen finns också ett annat fartyg som håller koll på laxarna och att de äter som de ska.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 14

Bremnes Seashore säljer lax under två varumärken, Salma och Bømlo. Marknadschef Simon Økland visar runt i produktionen, innan laxarna lastas på lastbilar för transport vidare.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 14

Olav Svendsen är andra generationen att driva laxodlingen på Bømlo.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 14

På kajen syns den nybyggda vita runda byggnaden där laxarna ska kylas ner till 2 grader innan de slaktas.

Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 14

Odlad norsk lax är en miljardindustri, den största delen av exporten går till Europa. Bremnes Seashore exporterar också till Japan, berättar marknadschef Simon Økland .

Foto: Tomas Oneborg Bild 5 av 14

Salma-lax har blivit en populär råvara långt utanför Norges gränser. Laxen används i många asiatiska anrättningar, som sushi.

Foto: Tomas Oneborg Bild 6 av 14

Laxodling till havs, här lever laxarna tills dess att de tas upp och styckas.

Foto: Tomas Oneborg Bild 7 av 14

Laxen styckas och förbereds för export. Senare samma dag går transporten till Oslos flygplats Gardermoen, med slutdestination Japan.

Foto: Tomas Oneborg Bild 8 av 14

Lax är en miljardindustri. Under fjolåret exporterades norsk lax till ett värde av 47,6 miljarder norska kronor, den allra största delen går till Europa.

Foto: Tomas Oneborg Bild 9 av 14

Britt Iren är en av 35 båtar i Bremnes Seashores flotta. Alfred Økland arbetar ombord och är redo att rycka ut till laxodlingarna, om något behöver lagas eller ordnas.

Foto: Tomas Oneborg Bild 10 av 14

"Det pågår en bonanza i laxindustrin, men näringen har mycket arbete att göra, inte minst med att hantera lusen", säger Knut E Sunde.

Foto: Louise Andrén Meiton Bild 11 av 14

Odlingen av lax sker i flera steg, och laxen väger cirka 5 kilogram då den avlivas.

Foto: Tomas Oneborg Bild 12 av 14

"Vi kan inte bli fisklandet nu och återigen lägga alla ägg i en korg, vi måste satsa på det vi är bra på – råvaror och teknologi" säger Hilde C Björnland.

Foto: Louise Andrén Meiton Bild 13 av 14

Louise Andrén Meiton, reporter, och Tomas Oneborg, fotograf, är SvD:s team i Norge.

Foto: SvD Bild 14 av 14
Annons
X