Annons
X
Annons
X

"Lavrov är en politisk räv och det är jag också"

Margot Wallström och Sergej Lavrov visade på sitt sätt en enad front i Moskva. Ministrarna var överens både om att vara oeniga om Ukraina och Krim och om att samarbeta om svenska företag i Ryssland och i regionala organisationer som Barents- och Arktisråden.

– Lavrov är en politisk räv, mycket erfaren och det är faktiskt jag också, säger Wallström till SvD.

Det skärpta säkerhetsläget
"Sveriges militära alliansfrihet ligger fast och det är Sverige själv som bestämmer vår säkerhets politiska linje", säger Wallström efter mötet med Lavrov där en av frågorna som diskuterades var säkerheten kring Östersjön.
"Sveriges militära alliansfrihet ligger fast och det är Sverige själv som bestämmer vår säkerhets politiska linje", säger Wallström efter mötet med Lavrov där en av frågorna som diskuterades var säkerheten kring Östersjön. Foto: Ivan Sekretarev/AP

MOSKVA Utrikesministerns omdöme om samtalen med sin ryske kollega varierade under dagen mellan ”rakt och ärligt grannar emellan” och ”frankt, öppenhjärtigt och konstruktivt”.

– Vi hann gå igenom långa listor på alla frågor som vi hade och ville ta upp, både globalt, på Europanivå och när det gäller våra bilaterala kontakter, menar Wallström med några timmars distans.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På vägen till mötet möttes ministern av ett grått och snöslaskigt Moskva. Möjligen blev det glåmiga februarivädret tongivande även för det intryck Wallström och Lavrov gjorde vid den gemensamma presskonferensen i det ryska utrikesministeriets gästvilla.

  Annons
  X

  Det slog inte direkt gnistor om de båda ministrarna när de slog sig ner vid podiet rejält försenade.

  Men både Wallström och Lavrov höll ändå god min i elakt spel, utbyte en del artigheter och upprepade kända ståndpunkter.

  – Vi har haft mycket bra överläggningar, sammanfattade Lavrov och konstaterade att de diplomatiska relationerna mellan Ryssland och Sverige tidigare varit på fryspunkten en längre tid.

  Han ville inte skylla det på Sverige rakt ut, men gjorde det ändå mellan raderna.

  Nu tycker Lavrov istället att det är tid att se framåt när relationerna mellan länderna ska utvecklas. Det kan då till exempel handla om ökat affärsutbyte länderna emellan.

  – De oenigheter som finns mellan våra länder ska inte störa oss när vi vill öka handels- och ekonomiska relationer. Svenska företag fortsätter sin verksamhet i Ryssland. Det finns nu 400 bolag representerade på den ryska marknaden, sa Lavrov vid presskonferensen.

  Wallström vill se ett ökat samarbete i olika multilaterala organ: Arktisrådet, Barentsrådet, där Sverige blir ordförande efter Ryssland till hösten, och Östersjöstaternas råd.

  – I alla de här organisationerna ser vi fram emot ett ökat samarbete med Ryssland under åren som kommer, sa Wallström.

  Sverige och Ryssland står ljusår från varandra i synen på striderna i Ukraina, hur Minsk-avtalet ska kunna implementeras och synen på den ryska annekteringen av Krim. Lavrov fick citat i ryska medier med ett erbjudande som Wallström i sin tur avstod från att kommentera.

  – Vi bjöd in våra svenska kollegor att besöka Krim för att se med egna ögon vad som pågår i regionen, sa Lavrov med adress den svenska delegationen.

  – Vi har olika uppfattningar i frågor som Ukraina och Krim och jag uppskattar att vi kan diskutera detta på ett rakt och ärligt sätt grannar emellan, konstaterade Wallström istället.

  Lavrov markerade tydligt att Ryssland uppskattar den militära alliansfriheten i Sverige – och Finland – och att det uppfattas som en stabiliserande faktor och ”en viktig del för säkerheten i regionen”.

  – Vi är överens om att bibehålla säkerheten i regionen och i Östersjön, sa Lavrov.

  Wallström höll i princip med om det från S-MP-regeringens utgångspunkt:

  – Sveriges militära alliansfrihet ligger fast och det är Sverige själv som bestämmer vår säkerhets politiska linje.

  Efter mötet med Lavrov åkte Margot Wallström vidare till Sacharovcentret och träffade representanter för det ryska civilsamhället, i flertalet fall stämplade som ”utländska agenter” liksom själva centret, eftersom man tar emot utländsk finansiering.
  – Sverige vill stärka kontakterna mellan det svenska och ryska folket, sa Wallström.
  På direkt fråga från SvD svarade Margot Wallström att diskussionerna med Lavrov hade omfattat även den ryska gasjätten Gazproms planerade ledning Nord Stream 2 i Östersjön utanför Gotland, den pågående militära upprustningen på båda sidor i Sveriges närområde och problemen med flygsäkerhet och plan som flyger med avslagna transpondrar.
  – Alla de frågorna har diskuterats. Men jag tänker inte säga i varje situation exakt vad Lavrov har sagt, sa Wallström.
  – Men Ryssland har redan signalerat i internationella sammanhang att de är intresserade av att lösa frågan om transpondrar för det är tyvärr inte enbart ett ryskt problem.
  För SvD sammanfattade Wallström också sina intryck av mötet i Moskva med Lavrov.
  – Jag tycker att vi klarade av att hantera alla de här frågorna på ett väldigt rakt sätt.
  Vad blir nästa steg?
  – Det kan vara att vi ses i Stockholm, nästa gång, det skulle jag gärna se, det tycker jag är en naturlig utveckling.

  Annons

  "Sveriges militära alliansfrihet ligger fast och det är Sverige själv som bestämmer vår säkerhets politiska linje", säger Wallström efter mötet med Lavrov där en av frågorna som diskuterades var säkerheten kring Östersjön.

  Foto: Ivan Sekretarev/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X