Annons
X
Annons
X

Laudrups fynd gör succé i England

Det har varit ”Michu” hit och ”Michu” dit under inledningen av Premier League. Men vem är nykomlingen som sprutar in mål för tabelltvåan Swansea? Johanna Garå har tittat närmare på en ganska ovanlig spansk mittfältare.

Michu klättrar upp på Danny Grahams rygg efter ett Swansea-mål mot West Ham.

Michu klättrar upp på Danny Grahams rygg efter ett Swansea-mål mot West Ham. Foto: NICK POTTS/AP

De kommer inte från Barcelona eller Real Madrid, de vet hur man kämpar.
Swansea-tränaren Michael Laudrup om sina nyförvärv.

Miguel Pérez Cuesta passar inte riktigt in i mallen för en framgångsrik spansk mittfältare. 26-åringen är varken liten, rutinerad eller titelvinnare likt de kända landsmännen Xavi, Iniesta, David Silva, Mata och Cazorla. Men likväl pratar fotbollsvärlden om den gänglige (1,90!) asturiern som tagit Premier League med storm och som toppar skytteligan ihop med Robin Van Persie.

”Michu”, som han kallas, presenterade sig direkt i Swanseas öppningsmatch borta mot QPR genom att göra de två första målen (5–0). Mot West Ham satte han sedan ett av tre mål (3–0) och mot Sunderland fastställde han slutresultatet 2–2.

– Han bidrar med väldigt mycket. När vi har bollen är han en andra anfallare; när motståndarna har bollen är han en tredje mittfältare. Det är en väldigt viktig position för oss, säger Swanseas färske tränare Michael Laudrup som förstås är nöjd med ”kapet” på 22 miljoner kronor.

Annons
X

– Vad skulle en spelare som gjort 15 mål i Premier League som offensiv mittfältare kosta? Kanske det dubbla, eller tre-fyra gånger så mycket som vi betalade för ”Michu”.

Miguel Pérez Cuesta svävar på små rosa moln just nu. Han hade aldrig kunnat föreställa sig att karriären skulle ta fart på det här sättet. För ett och ett halvt år sedan hade han ju inte ens spelat i den spanska högstaligan.

2007 lämnade han moderklubben Real Oviedo för Celta Vigo, som hade åkt ner i andradivisionen. Han stannade där i fyra år – trots ett erbjudande från La Liga-klubben Sporting Gijón. Det var hans bultande klubbhjärta som stoppade honom från att spela för Oviedos ärkerivaler.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Förra sommaren flyttade ”Michu” till Madridlaget Rayo Vallecano och fick testa spel i La Liga. Det var där, under tränaren José Ramón Sandoval som han jobbade på, och utvecklade, sin tajmning och koordination. ”Michu” gjorde 15 av Rayos 53 mål – och bättrade på sitt självförtroende på kuppen.

  – 4-3-3 är den ideala uppställningen för mig, jag passar bäst centralt på mittfältet. Sandoval sa alltid till mig: ”Om du är i straffområdet är du lättare att markera, kommer du istället dit med fart är det svårare att stoppa dig från att göra mål. Om du startar längre bak kan försvararna inte möta dig för de måste markera anfallarna i straffområdet.” Det överraskningsmomentet är det som jag har utvecklat mest.

  Michael Laudrup, som ju både spelat och tränat i Spanien, visste att han kunde hitta prisvärda spelare i La Liga. Klubben har även värvat Chico Flores, Jonathan de Guzmán och Pablo Hernández.

  – Man kan få hög kvalitet för ett rimligt belopp i Spanien nu. Vi snackar om spelare som har spelat på den högsta nivån. ”Michu”, Chico och Jonathan passar in i lagets mentalitet. De kommer inte från Barcelona eller Real Madrid, de vet hur man kämpar. De är från små klubbar som har samma inställning som Swansea.

  Under landslagsuppehållet har ”Michu” hälsat på en sväng i Asturien. Han stortrivs dock med sitt nya liv i familjära Swansea – dit han tagit med sig två vardagsvanor.

  – Jag kopplar aldrig av fotbollen helt, jag älskar den. Jag ser alltid på matcher när jag kan och numera är det ju matcher varje dag. Men jag är även mycket för att sova siesta, det brukar bli tre timmar (!) per dag.

  Om ”Michu” fortsätter på det inslagna spåret blir det kanske inte fler lediga dagar under landslagsuppehållen. Då gör nog förbundskapten Vicente del Bosque rum för en ganska ovanlig spansk mittfältare.

  Källor: WalesOnline, Marca, El País, ESPN.

  Annons
  Annons
  X

  Michu klättrar upp på Danny Grahams rygg efter ett Swansea-mål mot West Ham.

  Foto: NICK POTTS/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X