Annons
X
Annons
X

Lättodlat på balkongen

Körsbärstomater och chilipeppar brukar toppa balkongodlarnas favoritlista. Men lika lätt och roligt är det att odla nya smaker som sötpotatis, kikärter och sojabönor.

Även på en liten yta kan skörden bli stor.
Även på en liten yta kan skörden bli stor. Foto: Malin Hoelstad

När man väl börjar äta nyskördade, lätt kokta och kylda sojabönor med havssalt är det svårt att sluta. Edamame heter de på restaurangmenyn. Det är japanska och betyder bönor på grenar. I Fjärran östern har de odlats i över två tusen år och uppskattas för sin höga halt av både protein och vitaminer.

– Sojabönorna har en gudomlig lätt nötsmak. Bättre snacks till filmen finns knappast och barnen kommer att tömma frysen på skörden. De är lättodlade, gror snabbt och får pyttesmå månskensgula blommor. Godast är faktiskt en gammal svensk sort från 1940-talet: ’Fiskeby V’. Tjuvstarta odlingen inomhus i maj, ungefär som luktärter. Eller så direkt i balkongkrukor när häggen blommar i början av juni.

Orden är Kerstin Engstrands och hon är chefredaktör för den digitala trädgårdstidningen Rabarber. Därtill har hon en rad storsäljande trädgårdsböcker i bagaget, bland dem ”Sköna balkonger och terrasser” som i detalj beskriver hur man förvandlar en trist balkong till en blomstrande oas för livsnjutning.

Annons
X

– En balkong i söderläge är ofta avgörande för lägenhetsköpet, men sedan är det få som gör något av den, konstaterar hon. Då missar de så mycket vardagsglädje och all den fröjd som finns i att lära sig odla något nytt och att pyssla om sina växter.

Svenska balkonger är idealiska för att odla ätbart, tycker Kerstin Engstrand och i den inspirationsbalkong hon gjorde till trädgårdsmässan i Älvsjö fanns både sojabönor, sötpotatis, kikärter – och rabarber förstås. De långa ljusa sommarkvällarna gör att potatisen och grönsakerna blir mer smakrika än i varmare klimat där man dessutom måste vattna som en galning.

Kerstin Engstrand driver också upp plantor av ekologiskt odlade sötpotatisar och låter dem växa upp inuti avklippta petflaskor. De fungerar som minidrivhus och vid hotande nattfrost är det bara att skruva på flaskkorken. Sötpotatis är en avlägsen släkting till potatis och trivs varmt och fuktigt. Växten påminner om ipomoea, blomman för dagen, och slingrar sig kraftfullt på ett klätterstöd med sina fina rosa och vita blommor till långt inpå hösten. Sorten ’Erato Orange’ är en favorit som Kerstin Engstrand brukar ugnsbaka och sedan mosar med lönnsirap och pecannötter.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Både sojabönor och kikärter trivs bra i krukor, gärna väl tilltagna i storlek, och klarar sig med pinnar som klätterstöd. Chiafrön är lika lätta att så och påminner lite om basilika när de gror. Men när man skördar dem på hösten ser de mer ut som oregano, med kraftiga ludna blad.

  – Både rabarber och zucchini går också utmärkt att odla i stora krukor på balkongen. Den nya rabarbersorten ’Barbro’ har fina röda stjälkar och ett sirligt växtsätt. Men alla rabarber är riktiga gottegrisar och kräver både gödsling och rejäl vattning. Ett bra tips är att strax efter planteringen stoppa ner tomatgödselpinnar som långsamt utsöndrar den näring som behövs under ett par månaders tid.

  Ett annat, och minst lika viktigt, tips från Kerstin Engstrand är att också komma ihåg att njuta av balkonglivet.

  – Livet är kort och går inte i repris. Varför inte skaffa en liten hammock att sova middag i och gunga i med vänner?

  Kerstin Engstrand är chefredaktör för den digitala trädgårdstidningen Rabarber. Foto: Sandra Qvist
  Annons
  Annons
  X

  Lättodlat på balkongen

  1 2

  Även på en liten yta kan skörden bli stor.

  Foto: Malin Hoelstad

  Lättodlat på balkongen

  1 2

  Kerstin Engstrand är chefredaktör för den digitala trädgårdstidningen Rabarber.

  Foto: Sandra Qvist
  Annons
  X
  Annons
  X