Lättodlat på balkongen

Även på en liten yta kan skörden bli stor.
Även på en liten yta kan skörden bli stor. Foto: Malin Hoelstad

Körsbärstomater och chilipeppar brukar toppa balkongodlarnas favoritlista. Men lika lätt och roligt är det att odla nya smaker som sötpotatis, kikärter och sojabönor.

Under strecket
Publicerad
Kerstin Engstrand är chefredaktör för den digitala trädgårdstidningen Rabarber.

Kerstin Engstrand är chefredaktör för den digitala trädgårdstidningen Rabarber.

Foto: Sandra Qvist
Annons

När man väl börjar äta nyskördade, lätt kokta och kylda sojabönor med havssalt är det svårt att sluta. Edamame heter de på restaurangmenyn. Det är japanska och betyder bönor på grenar. I Fjärran östern har de odlats i över två tusen år och uppskattas för sin höga halt av både protein och vitaminer.

– Sojabönorna har en gudomlig lätt nötsmak. Bättre snacks till filmen finns knappast och barnen kommer att tömma frysen på skörden. De är lättodlade, gror snabbt och får pyttesmå månskensgula blommor. Godast är faktiskt en gammal svensk sort från 1940-talet: ’Fiskeby V’. Tjuvstarta odlingen inomhus i maj, ungefär som luktärter. Eller så direkt i balkongkrukor när häggen blommar i början av juni.

Annons
Annons
Annons