Lättnadens suck i Bolivia

Hot om inbördeskrig förbyttes till löfte om nyval i Bolivia när en ny president utsågs. Ordföranden i Högsta domstolen, Eduardo Rodríguez Veltzé, leder landet fram till valet.

Under strecket
TT
Publicerad
Senatens ordförande Hormando Vaca Diez, till vänster, skakar hand med Bolivias nya president Eduardo Rodriguez.

Senatens ordförande Hormando Vaca Diez, till vänster, skakar hand med Bolivias nya president Eduardo Rodriguez.

Annons

När de första konfrontationerna mellan militär och demonstranter krävde en gruvarbetares liv i torsdags kväll var oron stor för att den avgående presidenten Carlos Mesas farhågor om inbördeskrig skulle besannas. Senare, under den bolivianska torsdagskvällens sista timmar, kunde våldsmotståndare i landet andas ut. Den impopuläre talmannen i kongressen, Hormando Vaca Díez, och underhusets talman tackade bägge nej till att ta över presidentposten. I stället blir HD:s ordförande Rodríguez interimspresident fram till presidentvalet, som ska hållas inom sex månader. Inget datum är fastslaget ännu.


Det var en oerhörd lättnad det som hände, alla bolivianer var hur spända som helst och det kunde ha lett till en fruktansvärd situation om Vaca Díez tackat ja, säger Marianne Gustafsson, handläggare på organisationen Diakonias kontor i La Paz, som jobbar för mänskliga rättigheter och demokrati.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons