Annons
X
Annons
X

Lättnaden byttes mot rädsla

Lättnaden över Silvio Berlusconis beslut att dra sig tillbaka förbyttes i går i rädsla för en utdragen maktkamp i Italien. Nervösa placerare flydde hals över huvud till säkra tillgångar och pressade upp räntorna på italienska statspapper långt över smärtgränsen på 7 procent.

Investerare flydde under gårdagen från italienska statspapper och bankaktier från Milano, sedan premiärminister Silvio Berlusconis regering kollapsat.
Investerare flydde under gårdagen från italienska statspapper och bankaktier från Milano, sedan premiärminister Silvio Berlusconis regering kollapsat. Foto: AP

bonn Tillnyktringen slog igenom på börserna i Europa som föll kraftigt samtidigt som euron tappade nästan 1 procent gentemot dollarn. Hårt drabbades bland annat Silvio Berlusconis medieimperium Mediaset som på börsen i Milano backade med över 10 procent efter växande osäkerhet om huvudägaren Berlusconis framtid, men också efter en svag kvartalsrapport.

Ren panik rådde på marknaden för statspapper där räntorna på 10-åriga italienska statslån tidvis steg med 10 procent till rekordhöga 7,36 procent, en nivå som enligt ekonomer är långsiktigt ohållbar och som förra året tvingade Grekland, Irland och Portugal att söka miljardtungt stöd.

Italien har eurozonens högsta skulder med svindlande 1900 miljarder euro, motsvarande 120 procent av landets BNP, som löpande måste refinansieras. Enbart nästa år väntas Rom behöva ta upp nya lån på 220 miljarder euro, enligt ekonomerna vid Société Générale.

Annons
X

–Med sådana räntor kan vi inte överleva. Då stiger räntekostnaderna med 8,7 miljarder euro varje år, varnade i går ordföranden i det italienska industriförbundet Confindustria, Emma Marcegaglia.

Räntepaniken i går förstärktes av att clearingbolaget LCH Clearnet höjde kostnaderna för att handla med italienska statspapper med 5 procentenheter.

Oron på marknaden bottnar i osäkerhet om vad som ska komma efter Berlusconi och i vilket tempo maktskiftet genomförs. Själv förklarade Berlusconi i onsdags kväll att han avgår först efter det att parlamentet har godkänt regeringens reformpaket.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Det ska ske inom två veckor. Men det tror vi är orealistiskt. Det rör sig om långtgående åtgärder som en arbetsmarknadsreform, privatiseringar och avregleringar. Det kommer att ta tid, förklarade i går Fabio Bois vid Barclays Capital.

  Värst av allt är enligt många ekonomer att det saknas trovärdiga politiska alternativ till Berlusconi. Oppositionen har framför allt ägnat sig åt att attackera premiärministern och göra sig löjlig över dennes privatliv – i stället för att ta fram ett eget krisprogram.

  –Entusiasmen över Berlusconis reträtt har gått över lika fort som den kom. Det är inte Berlusconi som är problemet. Det är det politiska systemet, sade Jens Beulke vid Silvia Quandt Research till tyska affärstidningen Handelsblatt.

  En expertregering under förre EU-kommissionären Mario Monti är marknadernas drömscenario. Men även en sådan skulle vara i händerna på partierna i parlamentet och deras politiska taktikspel.

  Bortom osäkerheten om den politikiska utvecklingen står Italien inför stora strukturella problem. Tillväxten har i åratal legat långt under genomsnittet i EU och väntas i år ligga kring 0,6 procent och nästa år 0,3 procent, enligt IMF.

  En tung byråkrati, grasserande korruption, ett svagt utbildningssystem, regleringar på arbetsmarknaden och skyddade yrken har bidragit till att urholka landets konkurrenskraft.

  Krisen i Grekland och risken för smitta har satt de italienska problemen i strålkastarljuset. En lavin av misstro sveper nu fram över landet. Att stoppa denna blir den nya regeringens huvuduppgift. Det budskapet sände i går även Tysklands förbundskansler Angela Merkel ut.

  –Förtroende är i dag ett sällsynt mynt som vi behöver mer av, svarade hon på frågan om Italiens möjligheter att rida ut krisen i en intervju med nyhetsbyrån DPA.

  I Grekland fortsatte partierna i går att förhandla om en övergångsregering. Förhandlingarna har kört fast i frågan om vem som ska leda regeringen och hur länge den ska styra landet.

  Premiärminister Giorgos Papandreou och oppositionsledaren Antonis Samaras hade ursprungligen kommit överens om att nyval ska hållas den 19 februari. Lucas Papademos, den förre vice ECB-chefen som är den hetaste kandidaten till posten som premiärminister, ska dock ha krävt ett längre mandat för att få igenom långtgående reformer.

  Annons
  Annons
  X

  Investerare flydde under gårdagen från italienska statspapper och bankaktier från Milano, sedan premiärminister Silvio Berlusconis regering kollapsat.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X