Annons

Lättnad blandas med oro inför sommaren på Tjörn

Sören Thorlin bor i Stockholm men har fritidshus på Tjörn och är på Klädesholmen för att lägga i båten.
Sören Thorlin bor i Stockholm men har fritidshus på Tjörn och är på Klädesholmen för att lägga i båten. Foto: Adam Ihse

Det är en speciell sommar som sjukvård och företagare på Tjörn förbereder sig inför. Beskedet att det nu är fritt fram att resa inom landet tas emot med lättnad. Men smittskyddsläkare Eva Lindhusen Lindhé känner en oro för vad som händer om smittspridningen tar fart igen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jonas Espefors (med flera) förbereder inför Sillens dag. ”Vi hoppas att det i alla fall ska bli en del uppslutning, det är en starkt tradition för många”, säger han.

Foto: Adam Ihse

Bagaren Lotta Kristensson är beroende av turistsäsongen men tror att ett ökat antal svenska "hemestrare" kommer ge henne en bra försäljning i sommar.

Foto: Adam Ihse

Anso Lekander är chef på Tjörns vårdcentral.

Foto: Adam Ihse

Ingalill och Sölve Tönnäng är båda två över 90 år gamla. Men att butiken erbjuder särskilda öppettider för äldre är inget de brytt sig om.

Foto: Adam Ihse

Sölve och Ingalill Tönnäng på väg hem i regnovädret efter att ha handlat på Klädesholmen.

Foto: Adam Ihse

Bagaren Lotta Kristensson har under våren haft en ökad försäljning till lokalbefolkningen som jobbat hemifrån eller valt att göra sina inköp lokalt.

Foto: Adam Ihse

Det är inte en dag som gör öarna i Tjörns kommun rättvisa. Regnet öser ner över Sören Thorlin och den båt han just sjösatt i Klädesholmens hamn. Sören Thorlin bor i Stockholm men äger sedan många år ett hus på Tjörn och är en av dem som gör att kommunens vanliga invånarantal på 15 000 mer än fördubblas under sommarmånaderna.

– Under påsk- och kristi himmelsfärds-helgerna så höll vi oss härifrån av hänsyn till de fastboende. Många av dem är äldre och man måste visa respekt. Men i sommar kommer vi åka hit och i dag var jag tvungen att åka hit för att lägga i båten. Det här är sista veckan man får göra det, säger Sören Thorlin.

Annons
Annons
Annons