Annons
X
Annons
X

Lättnad och ilska när 50-åringen friades

FRIAD. Den frikännande domen mot 50–åringen som sköt ihjäl en pojke i Rödeby togs emot med blandade känslor. Mamman till den skottskadade pojken är upprörd, 50–åringens bror är lättad. Men domen överklagas.

50-åringens bror (till vänster) tackade för allt stöd från allmänheten. När den friande domen släpptes under onsdagen fanns ett massivt pressuppbåd på plats.
50-åringens bror (till vänster) tackade för allt stöd från allmänheten. När den friande domen släpptes under onsdagen fanns ett massivt pressuppbåd på plats. Foto: DRAGO PRVULOVIC/SCANPIX

Läs mer om domen i Rödebymålet:

RÖDEBY. Rödebypappan har under hela rättegången upplevt att han har fått ett starkt stöd från allmänheten. Sedan domen meddelats står hans bror Sven utanför tingsrätten i Karlskrona och tackar för just det stödet.

Samme bror har varit med under hela rättegången och skött alla kontakter med pressen. Han är förvånad över den friande domen. Familjen hade trott att rätten skulle gå på nödvärn i första hand.

Annons
X

Hans 50-årige bror, som är inskriven på sjukhuset på orten, har fått beskedet om att han frias. Han är lättad.

– Samtidigt tänker han på de skador han har orsakat. Han känner stort medlidande med de and­ra familjerna, säger Sven.

Brodern hade i går ännu inte hunnit prata med 50-åringens familj. Han utgår från att de också är nöjda, även om de fortfarande mår dåligt efter allt som har hänt. Den känslan kommer det nog att ta lång tid att bearbeta, tror han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  50-åringens familj har heller inte haft någon kontakt med pojkarnas föräldrar, men via en av advokaterna har 15-åringens familj fått komma upp till gården för att besöka platsen där deras son sköts ihjäl.

  – Det är viktigt för dem också, säger Sven som berättar att polisen på grund av hot fortsätter att bevaka hans brors gård.

  Stödet för 50-åringen märks annars i Rödeby efter det att domen meddelats.

  – Det är nog positivt för de flesta, det känns som att många har tagit familjens parti, säger en kille på pizzerian som inte vill lämna sitt namn.

  Vid blomsteraffären på torget jobbar Christina Johansson som gjorde dekorationen till 15-åringens kista. Via hennes blomsterbud har kondoleanser gått till 50-åringen som sköt och till familjen som mist sin son.

  – Det går inte att ställa sig på någons sida. Det är tråkigt för bägge parter, säger hon.

  En bit därifrån bor 17-åringens mamma. Mannen som sköt ett hål i ryggen på hennes då 16-årige son är frikänd. I dag vill hon helst bara gå ut på gatan och skrika högt, säger hon där hon sitter på den bruna skinnsoffan.

  Redan när 50-åringen släpptes ur häktet började hon ana att han kanske skulle frikännas. Ändå ville hon inte tro det. Kanske att det skulle bli något slags vård, tänkte hon. Efter beskedet känner hon ilska och vanmakt.

  – Jag trodde att samhället skulle straffa en människa som skjuter ihjäl någon. Det känns som ett hån mot oss. Det får inte gå till så här, säger hon.

  Eftermiddagssolen skiner in genom fönstren i den bruna tegelvillan och 17-åringen är på väg hem från skolan.

  – Jag ringde och sa åt honom att komma hem direkt. Han lät nedstämd och tyst. Det här tar nog ett tag att smälta, säger hon.

  Första tiden efter skotten bodde hon på sjukhuset och fokuserade mest på sin son och att han skulle bli bra. Han låg nedsövd i två dygn och hans tillstånd bedömdes som kritiskt.

  Tiden som följde kände hon sig allt mer isolerad i huset. Stödet för 50-åringen blev ett motstånd mot hennes son och de andra ungdomarna i Rödeby. Hon vågade inte gå ut på byn av rädsla för de där åsikterna.

  – Det kändes som att hela Sverige tyckte att det var rätt att skjuta. Det har varit det tyngsta i det här. Att veta att så många har dömt och tyckt en massa saker. De behandlar ungdomarna som slödder.

  Hon har ännu inte hunnit tänka på om familjen ska överklaga domen, men troligen blir det så.

  Annons
  Annons
  X

  50-åringens bror (till vänster) tackade för allt stöd från allmänheten. När den friande domen släpptes under onsdagen fanns ett massivt pressuppbåd på plats.

  Foto: DRAGO PRVULOVIC/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X