Annons
X
Annons
X

Lättare nå kungen än Wennerholm

(uppdaterad)

Kollektivtrafikens framtid i Stockholmsregionen är ett oerhört viktigt område för SvD att bevaka och granska. Tyvärr tycker inte den högst politiskt ansvarige, trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M), att det är lika viktigt att svara på frågor om det.

När det blir kaos i kollektivtrafiken, vilket knappast varit sällsynt de senaste åren, leder det till enorma problem och kostnader för individer, företag och samhälle.

Belastningen är hög redan i vardagen, när det fungerar som det ska. I onsdagens SvD kunde vi visa hur antalet påstigande resenärer på vissa stationer ökat med upp mot 10000 per dygn sedan 2003 och att beläggningsgraden på flera linjer är upp mot 90 procent. Det lär inte bli bättre i framtiden, eftersom Stockholm växer med 35000 invånare om året, mer än vad som tidigare beräknats.

Annons
X

Om några veckor fattas ett viktigt beslut om kollektivtrafikens framtid, när landstinget ska besluta om trafikutbyggnaden till Nya Karolinska sjukhuset. Christer G Wennerholm har tidigare klargjort att han anser att tunnelbanan är färdigutbyggd. Som vi kunde visa i gårdagens SvD slår forskare på KTH dock fast att t-banan som samhällsprojekt skulle vara lönsam vid en ytterligare utbyggnad.

Om detta vill vi prata med Christer G Wennerholm. Hur ser du på trängselproblemen? Vilka åtgärder kommer att lösa problemen? Hur ser du på tunnelbanans framtid? Och så vidare.

Våra förfrågningar om en intervjutid – som framförts via alla möjliga kanaler sedan i måndags – har dock varit resultatlösa. Den intervjutid vi till slut skulle få i onsdags revs upp i sista stund och någon ny gick inte att få till under den här veckan. Förklaringarna var varierande, från samtal till samtal med Wennerholms pressekreterare. Ibland handlade det om synpunkter på hur själva intervjun skulle gå till, ibland hänvisades till irritation över tidigare artiklar, ibland hävdades att Wennerholm inte kunde svara på alla frågor utan fler personer närvarande eller möjlighet att ta fram mer statistikunderlag.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Till slut kom ett kort mejl i går eftermiddag, med allmänt hållna kommentarer som mest väckte nya frågor. Dock utan möjlighet att ställa dem.

  För oss som är vana vid att snabbt kunna nå politiker på alla nivåer har situationen blivit smått bisarr. Den här veckan har det varit lättare att få kungen att svara på frågor om strippklubbar än att få trafiklandstingsrådet att svara på frågor om tunnelbanans eventuella utbyggnad.

  ”Oj vad skönt vara på landet”, skrev Christer G Wennerholm på Facebook i förrgår. Ingen missunnar honom den ledigheten en helgdag. Men det vore också skönt med klara besked kring de frågor som han har det yttersta politiska ansvaret för, utifrån de uppgifter som kommit fram i vår granskning.

  Det tycker nog alla resenärer och väljare i regionen också.

  Martin Jönsson är redaktionschef på SvD. martin.jonsson@svd.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X