Annons

Lättare göra affärer med tv-bolagen

drama slår ut såpor: Produktionsbolaget Jarowskij hade en hög expansionstakt mellan 1998 och 2000. Men lågkonjunkturen krävde stora nedskärningar. Nu tror Helena Skåntorp, vd sedan januari 2001, på bättre tider. Tv-produktioner, som står för 70 procent av bolagets omsättning, har blivit lättare att sälja in till kanalerna som åter är intresserade av drama i stället för dokusåpor. Helena Skåntorp, vd för produktionsbolaget Jarowskij, tror att dokusåpornas glansdagar snart är över. Kanalerna sneglar åter mot drama. - Rent allmänt är det lättare att sälja in idéer nu, än för ett halvår sedan. Ett tag höll kanalerna väldigt hårt i plånböckerna.

Under strecket
Publicerad

I ett stort magasinshus i Frihamnen har produktionsbolaget Jarowskij sitt kontor. Här finns plats för drygt 150 personer men i bolaget finns bara 25 fast anställda. Resterande arbetskraft som behövs, hyrs in eller anställs tillfälligt. - Förra året hade vi sammanlagt 3 000 personer, involverade i något av alla våra projekt, säger Helena Skåntorp, vd på Jarowskij sedan januari 2001.

Hon kom från vd-posten på Lantmännen invest och sattes på vd-stolen i Jarowskij med uppgift att skära kostnader för att bringa ordning i ekonomin. Under åren 1998-2000 var expansionstakten hög. Förutom att göra reklamfilm, tv-produktioner och jobba med nya medier skulle man producera rockvideor och så startades verksamhet i Norge, Danmark och Finland. De fasta kostnaderna sköt i höjden, som mest hade bolaget 80-90 anställda, och så kom konjunkturnedgången. Nedskärningar var en nödvändighet. För drygt ett år sedan gick sjätte AP-fondens bolag Amplico in med 16 miljoner kronor. Amplico äger i dag 56 procent och resten ägs av nyckelpersoner i bolaget. De helägda dotterbolagen i de nordiska grannländerna är kvar, men det totala antalet anställda uppgår till en handfull personer. - Vår verksamhet i Finland går jättebra. De är bara fyra anställda men verksamheten utgör en tredjedel av den totala omsättningen på tv-sidan.

Annons
Annons
Annons