Annons
X
Annons
X

Lättare för polisen jaga fildelare (19-01-2009)

Regeringen vill göra det lättare för polisen att få ut uppgifter om vem som fildelar upphovsrättsskyddat material eller begår andra brott på internet. På fredag presenterar polismetodutredningen sitt delbetänkande, där lagförändringen väntas föreslås.

Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Kritiken mot den så kallade Ipred-lagen var i höstas massiv. Motståndarna menade att privata företag och enskilda upphovsrättsinnehavare får större möjligheter än polisen att jaga fildelare – detta eftersom upphovsrättsinnehavare ska kunna begära ut uppgifter om vem som står bakom en viss ip-adress även om brottet inte ger fängelse.

I dag kan polisen enbart begära ut de uppgifterna om fildelaren misstänks ha begått ett så allvarligt brott att straffet väntas bli mer än böter.

Men detta vill regeringen ändra på. På fredag presenteras ett delbetänkade i den så kallade polismetodutredningen för justitiedepartementet och justitieminister Beatrice Ask. I direktivet står det att utredaren ska ”utgå” från att polisen ska få möjligheten att begära ut uppgifterna även vid brott där straffet bara är böter.

Annons
X

Just detta kommer också att föreslås i delbetänkandet, erfar SvD.se. Huvudsyftet ska vara att regeringen vill underlätta polisens jakt på illegala fildelare.

Utredaren, chefsrådmannen Stefan Reimer vid Helsingborgs tingsrätt, vill dock inte avslöja några detaljer i delbetänkandet, men bekräftar att detta är något som har utretts.

– Att det står i direktivet är ju i och för sig riktigt, men jag vill presentera det här för justitieministern innan jag säger vad vi kommer att föreslå, säger han till SvD.se.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I delbetänkandet, som fått namnet ”En mer rättssäker inhämtning av elektronisk kommunikation i brottsbekämpningen” kommer också förändringar att föreslås om polisens möjligheter att begära ut uppgifter om trafikdata. Det kan handla om vem som skickat ett e-postmeddelande till vem, eller när ett telefonsamtal har gjorts.

  Också här är regeringen tydlig – dagens lagstiftning ska ersättas, står det i direktivet.

  Inte heller på den här punkten vill Stefan Reimer avslöja några detaljer, men enligt uppgifter till SvD.se är ett förslag att polisen vid förundersökningar i framtiden ska tvingas vända sig till domstol för att få ut uppgifterna. Detta ska göra processen mer rättssäker, enligt utredarna.

  Dagens regler gör det nämligen möjligt för polisen att vända sig direkt till operatörerna vid brott som ger minst två års fängelse – i framtiden ska istället domstol avgöra om operatörerna ska lämna ut uppgifterna.

  Samtidigt kommer en särskild lösning att föreslås för bland annat Säpo och andra myndigheter som bedriver underrättelseverksamhet – enligt vad SvD.se erfar kommer helt ny lagstiftning på det här området.

  Vid underrättelseverksamhet ska myndigheterna inte behöva vända sig till domstol, men integriteten ska tillgodoses på annat sätt.

  SvD.se har sökt justitieminister Beatrice Ask. Justitiedepartementet meddelar dock att man avvaktar utredningen på fredag innan man kommenterar förslagen.

  Slutbetänkandet i utredningen, som bland annat kommer att ta upp om polisen bör kunna använda brottsprovokation, ska presenteras den 1 oktober 2009.

  Läs tidigare artiklar om fildelning svd.sesam.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X