Annons
X
Annons
X

Lättare för polisen jaga fildelare

Regeringen vill underlätta för polisen att begära ut uppgifter om vem som döljer sig bakom ett IP-nummer oavsett hur allvarligt brottet är.

Av TT
(uppdaterad)

Polis och åklagare har i dag inte möjlighet att begära ut abonnemangsuppgifter om inte det misstänkta brottet kan ge villkorlig dom eller fängelse.

Regeringen vill göra det lättare för polisen att jaga brottslingar på nätet.

I en proposition talas det om att komma åt nätmobbning och grooming men i praktiken kan den som laddat ner en film illegalt kallas till polisförhör.

Annons
X

Polis och åklagare har i dag inte möjlighet att begära ut abonnemangsuppgifter, alltså vem som döljer som bakom ett IP-nummer, hos bredbandsoperatörerna om inte det misstänkta brottet kan ge villkorlig dom eller fängelse.

I propositionen ”De brottsbekämpande myndigheternas tillgång till uppgifter om elektronisk kommunikation” får polis och åklagare möjlighet att begära ut abonnemangsuppgifterna även om det rör sig om ringa brott, uppger P 3 Nyheter.

Mobbning och andra trakasserier har blivit ett allt större problem på nätet liksom grooming, vuxnas sexuella kontakter med barn, enligt uppgifter i propositionen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När det gäller misstänkta brott mot upphovsrätten påpekar regeringen att rättighetsinnehavarna vid misstanke om brott redan har en civilrättslig möjlighet att via domstol få ut abonnemangsuppgifter.

  Polis och åklagare ska inte behöva ta den omvägen. Om propositionen blir lag kan de gå direkt på operatörerna.

  – Jag behöver inte längre göra en preliminär bedömning av straffvärdet för det brott jag utreder. Om jag har en IP-adress kan jag begära ut uppgifter om vem som är abonnent, oavsett hur allvarligt brottet är, säger Henrik Rasmusson, åklagare med specialisering på upphovsrättsbrott.

  – Tidigare har jag bara kunnat begära ut uppgifter om jag bedömt att brottet legat över bötesnivå, förtydligar han.

  Propositionen förändrar dock inte möjligheterna för polisen att göra husrannsakan hos misstänkta fildelare. För det krävs fortfarande att det brottet kan ge hårdare straff.

  – Vi kommer fortfarande inte att göra husrannsakningar vid bagatellartade brott, säger Rasmusson.

  – Men det blir lättare för oss att ringa in de som är misstänkta och i de lägena har vi andra bevismedel än husrannsakan. Vi kan faktiskt också kalla till förhör och det har hänt åtskilliga gånger att personer som har kallats till förhör och ställts inför vissa fakta har erkänt brottet. Det kommer vi kanske att utnyttja i större omfattning.

  TT: Ska Svensson som laddar illegalt ibland känna oro?

  – Ja, de ska känna oro i så motto att det finns en reell möjlighet att de kan identifieras om propositionen går igenom. Men vår erfarenhet är att de rättighetsorganisationer som kartlägger brottslingarna inte är intresserade av de som laddar ner en film eller två låtar.

  Patrik Hiselius, jurist på Telia Sonera, befarar att det blir många kontakter med polisen om propositionen blir lag.

  – Det är oerhört viktigt i den här processen att man hittar en balans mellan brottsbekämpning, integritet och kostnader, påpekar han.

  Han upprepar den vanligaste ståndpunkten bland operatörerna när det gäller fildelning:

  – Lägg ner försöken att hela tiden hitta repressiva medel. Det som kommer att stävja fildelningen är bättre legala alternativ.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X