Annons
X
Annons
X

Lättare få uppgifter om fildelare

Polis och åklagaren ska i framtiden lättare kunna få ut personuppgifter från nätleverantörer. Regeringen vill skriva om lagen så att även uppgifter om personer som begår brott med böter i straffskalan ska lämnas ut. Fokus ligger på sexualbrott på nätet, men även fildelare omfattas av ändringen.

Det är i samband med införandet av datalagringsdirektivet i Sverige som regeringen också ändrar reglerna för när uppgifterna ska lämnas ut. I dag kan polis och åklagare bara få ut uppgifter från nätleverantörer när brottet ger fängelse.

Men det kravet vill regeringen nu ta bort. Inom kort kommer en lagrådsremiss läggas fram där det står att det räcker med att brottet ger böter för att polisen ska få tillgång till uppgifterna.

– Idag kan polisen bara få ut abbonnentuppgifter om de kan förvänta sig ett fängelsestraff. Det innebär att de inte kan få ut uppgifter i typiska fall av sexuellt ofredande och grooming, säger Johan Linander (C), vice ordförande i riksdagens justitieutskott, till SvD.se.

Annons
X

Det är just dessa brott som regeringen framförallt fokuserar på. Enligt Johan Linander vill regeringen komma åt situationer där polisen idag inte kan agera trots att de har ett misstänkt ip-nummer.

– Det kan handla om en förälder som polisanmäler att det finns en nakenbild på deras barn på nätet. Då måste polisen svara: ”tyvärr, trots att ni har ett ip-nummer så kan vi inte göra något”, säger Johan Linander.

Kritikerna ser dock en risk att ändringen också kommer att innebära hårdare tag mot fildelare. Även detta är ett brott som oftast ger bötesstraff, och därmed omfattas av ändringen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Hårddrar man det så innebär den här ändringen så klart att polisen kan få ut uppgifter om vem som har fildelat. Men de enda fildelningsbrott som polisen utreder är de stora härvorna, och då utdöms oftast fängelsestraff och polisen kan redan idag få ut uppgifterna, säger Johan Linander.

  Samtidigt som fängelsekravet tas bort införs också ett krav på domstolsprövning innan uppgifterna lämnas ut. Idag är lagstiftningen snårig, med två helt olika lagar som styr när polis och åklagare kan få ut uppgifter från nätleverantörer.

  Enligt den ena av dessa lagar – lagen om elektronisk kommunikation – kan polisen helt på egen hand vända sig till leverantörer för att få ut uppgifterna. Någon domstolsprövning behövs alltså inte. Det ändrar nu regeringen på.

  – Vi ska alltid ha domstolsprövning, säger Johan Linander (C).

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X